maandag, 17. augustus 2009 - 18:50

Zuid-Holland kondigt zwemverbod af

Den Haag

De provincie Zuid-Holland heeft een zwemverbod afgekondigd voor het Haringvliet bij de Haringvlietbrug West. Oorzaak is de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën (E-coli en I-Enterococcen).

Voor de Delftse Hout geldt ook een zwemverbod wegens een grote hoeveelheid giftige blauwwieren. Daarnaast heeft de provincie een negatief zwemadvies afgekondigd voor de Waterspeelplaats Korftlaan in Delft. Oorzaak is de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën (I-Enterococcen).

Gezondheidsklachten
Ziekteverwekkende bacteriën kunnen binnen 12 uur na het zwemmen in dit water gezondheidsklachten veroorzaken zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, koorts en oorontsteking.

Blauwwieren
Als blauwwieren een drijflaag gaan vormen, neemt de hoeveelheid giftige cyanobacteriën toe. Als de concentratie te hoog is, wordt er een negatief zwemadvies of zwemverbod afgekondigd. Een drijflaag van blauwwieren ziet er uit als een groen-blauwe olieachtige laag op het water.

Gezondheidsklachten
Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, koorts, huidirritatie en maag en darmklachten.

Arts raadplegen
De provincie adviseert zwemmers die gezondheidsklachten hebben naar een arts te gaan.
Provincie:
Tag(s):