zondag, 9. augustus 2009 - 18:49

Zuinige zege Utrecht op Willem II

(Elfvoetbal) FC Utrecht heeft aan de eerste thuiswedstrijd van het seizoen drie punten overgehouden. In de Galgenwaard won de ploeg van trainer Ton du Chatinier zondag met 1-0 Van Willem II, op dat moment koploper van de Eredivsie. Grote man bij de thuisclub was Dries Mertens, die met vlotte dribbels de Tilburgse defensie uit elkaar dreef. Francis Dickoh was maker van het enige doelpunt, dat na veerting minuten viel.

De Utrechtse voorsprong bij rust was meer dan verdiend. Willem II had, afgezien van de beginfase, weinig te vertellen. Aan de hand van Michael Silberbauer en Dries Mertens werd FC Utrecht keer op keer gevaarlijk. Ook de halve rechtervleugelspits Tim Cornelisse liet de defensie van Willem II wanhopen door twee gevaarlijke voorzetten af te leveren. Dat de voorsprong van de thuisploeg maar tot 1-0 beperkt bleef, was te danken aan Maikel Aerts en het aluminium. Zowel Mertens als Jacob Mulenga waren dichtbij een doelpunt, maar zagen resp. hun schot en kopbal op de paal uiteenspatten.

Willem II werd alleen in de eerste vijf minuten gevaarlijk. De rappe Ronny Reniers kreeg een uitstekende kans, maar stuitte echter op doelman Michel Vorm, die liet zien dat zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal terecht is. Eenzame strijder George Mourad zat in de tang bij Francis Dickoh en spelmaker Saïd Boutahar was totaal onzichtbaar. In het vervolg had de thuisploeg het heft stevig in handen. Het duurde evenwel tot de 39ste minuut totdat de 1-0 op het scorebord kwam: Francis Dickoh was reageerde attent nadat Jan Wuytens de hoekschop van Dries Mertens had doorgekopt. Vlak voor rust werd Willem II-trainer Alfons Groenendijk naar de tribune gestuurd wegens commentaar op scheidsrechter Bas Nijhuis.

In de tweede helft kropen de Brabanders wat meer uit hun schulp. Het bleef echter bij wat dreiging dat nauwelijks gevaarlijk kon worden genoemd. FC Utrecht moest na dertien minuten in het tweede bedrijf wisselen, want Ricky van Wolfswinkel moest met een bovenbeenblessure naar de kant. Zijn vervanger was Gianluca Nijholt. Twintig minuten voor tijd besefte Willem II dat de tijd begon te dringen en voerden de Tilburgers de druk op. Verdediger Bart Biemans werd opgeofferd voor aanvaller Sidney Schmeltz. Het hielp niets, want de creativiteitsloze Tilburgers kwamen niet verder dan wat afstandsschoten en gemankeerde voorzetten.

FC Utrecht pakte zo zonder bovenmatige inspanning de volle drie punten. Voor Willem II resteert weinig meer dan berusten in een terechte nederlaag.