maandag, 25. mei 2009 - 20:54

Zwaar weer zorgt voor overlast

De Bilt

Op diverse plaatsen in Nederland heeft het zware weer voor de nodige overlast gezorgd. Zo had de brandweer haar handen vol aan omgewaaide bomen en meldingen van wateroverlast.

In Hillegom brak tijdens het noodweer een middelbrand uit in een woning aan de Brouwerlaan. De brand is vermoedelijk ontstaan door blikseminslag.

Maar ook in Den Haag brak een kleine brand uit na blikseminslag in een tapijtenzaak.

Tevens waren er voor de brandweer een hoop automatische brandmeldingen te verwerken. Vaak worden deze systemen geactiveerd door trillingen in de lucht bij onweer.

De meeste zware buien trokken langs de kust. In Katwijk, gezien vanuit het redstation van de KNRM, was de bliksem goed op de gevoelige plaat vast te leggen.

Het noodweer dat de afgelopen nacht over Nederland trok zorgt op de weg voor veel overlast.

Rond half vijf werden op diverse plaatsen snelwegen afgesloten. Op de A12 tussen Bodegraven en Nieuwerbrug lagen takken van bomen op de rijbaan. Op de A20 ter hoogte van het knooppunt Kleinpolderplein was in beide richtingen afgesloten door water op het wegdek.

Ook het verkeerssignaleringssysteem in Rotterdam is deels uitgevallen. In Amsterdam is de buitenring van de A10 is afgesloten tussen IJmuiden en Geuzenveld omdat er veel water op de rijbaan staat. Pompen van de brandweer zijn ingezet om het water weg te pompen.

De VID verwacht dat de rijbaan daar pas om 16:00 uur kan worden vrijgegeven. Verkeer richting Den Haag kan op het knooppunt Coenplein omrijden richting Utrecht via de Zeeburgertunnel.

Daarnaast kunnen op sommige locaties spitsstroken niet open omdat deze eerst ontdaan moeten worden van daarop gewaaide takken en rommel. Rond 08.30 uur waren er 68 filemeldingen met een totale lengte van 400 kilometer.

Ook het treinverkeer ondervindt hinder van het noodweer. De vertragingen lopen inmiddels op tot ruim een uur, aldus ProRail.

De onweersbuien van afgelopen avond en nacht hielden veel Nederlanders uit hun slaap. Op het schoolplein en op het werk was het weer en het verkeer vanochtend dan ook het gesprek. In totaal werden er ruim 200.000 bliksem waarnemingen geregistreerd door Buienradar.nl. Ook raadpleegde menig Nederlander afgelopen nacht het internet om te kijken wat het geweld had aangericht.
Provincie:
Tag(s):