dinsdag, 10. februari 2009 - 15:41

Zwanenberg wil vestiging sluiten

Boekel

De vleeswarenfabriek van Zwanenberg in Boekel gaat dicht. De 106 werknemers hebben dat zojuist te horen gekregen. "Dit is een trieste dag, het is een rotmoment om nu je baan te verliezen", reageert Frans van de Veen van CNV Vlees en vis.

De vestiging in Boekel (waar gehaktballetjes en saté-op-stokjes worden gemaakt) stond volgens Van de Veen al wel op het lijstje voor een verplaatsing. Het is een oude fabriek, die bovendien middenin een woonwijk staat. We wisten dat Zwanenberg daar een keer iets mee wilde doen."

Maar dat 'iets' heeft een onverwachte wending gekregen, zeg Van de Veen. "Zo'n 70 tot 80 procent van de productie in Boekel is bestemd voor de Engelse markt. Omdat de euro op dit moment erg duur is ten opzichte van de pond, is Boekel gewoon te duur geworden. Het is voor Zwanenberg veel goedkoper om alles te verplaatsen naar Engeland, dat scheelt ook transportkosten. Dus begin volgend jaar gaat alles de Noordzee over. Het is triest; de lage koers van de pond betekent dat ruim 100 werknemers in Boekel hun baan dreigen te verliezen. Voor sommige werknemers wordt dit de derde bedrijfssluiting die ze meemaken."

Van de Veen wil zo snel mogelijk met de directie om de tafel om te overleggen hoe de gevolgen kunnen worden opgevangen. "Wij willen graag dat Zwanenberg onderzoekt of vervangende werkgelegenheid mogelijk is. Tenslotte is zo'n 20 tot 30 procent van de Boekelse productie voor de Nederlandse markt bestemd. Mogelijk kan er vanuit Engeland productie voor het vasteland naar Nederland komen. De huidige lage wisselkoers van de pond blijft natuurlijk ook iets tijdelijks."
Provincie:
Tag(s):