vrijdag, 26. juni 2009 - 10:22

Zwemwaarschuwing bij ‘t Kleine Zeetje

Bunschoten

Bij ‘t Kleine Zeetje te Bunschoten Spakenburg zijn drijflagen van blauwalgen aangetroffen. Drijflagen zijn te herkennen aan een blauwgroene kleur.

In de zwemzone zijn te hoge concentraties giftige stoffen van blauwalgen gemeten. De provincie Utrecht, toezichthouder op het openbaar zwemwater, adviseert daarom om niet te gaan zwemmen in ‘t Kleine Zeetje.

Vergiftigingen door blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) komen via de mond tot stand. Ook kan bijvoorbeeld huidirritatie optreden. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, doordat zij eerder water binnen krijgen en sneller ziek worden door vergiftigingen.

Na het zwemmen in water met blauwalgen kunnen mensen last krijgen van verschijnselen als hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. Doorgaans verdwijnen deze symptomen vanzelf. Ook andere bacteriën en virussen kunnen bovengenoemde klachten veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts bij ernstige gezondheidsklachten na het zwemmen.

Zodra de drijflagen verdwenen zijn en uit metingen blijkt dat de waterkwaliteit weer voldoende is, wordt de waarschuwing weer opgeheven. Als de situatie verslechtert, wordt de waarschuwing omgezet in een zwemverbod.
Provincie:
Tag(s):