woensdag, 3. juni 2009 - 13:58

Zwolle blijft graffiti in de binnenstad aanpakken

Zwolle

Zwolle maakt een doorstart met de aanpak van graffiti in de binnenstad. In samenwerking met politie IJsselland, de stadswacht en schoonmaakbedrijf Graffiti Clean werkt de gemeente de komende jaren aan een graffitivrije binnenstad. Ditheeft de gemeente woensdag laten weten.

Door de extra inzet van deze partijen zijn er in de afgelopen maanden acht graffitispuiters opgepakt en is de binnenstad zichtbaar schoner. In een convenant spreken politie IJsselland, de stadswacht en gemeente Zwolle af dat ze tot en met 2012 doorgaan met deze aanpak.

Aanpak
Politie en stadswacht zetten extra personeel in om graffiti in de binnenstad te bestrijden. Stadswachters maken met een zogeheten Paceblade foto’s van graffiti die zij aantreffen in de binnenstad. Deze foto’s worden gebruikt in het politieonderzoek om te achterhalen welke personen zich bezighouden met het aanbrengen van graffiti.

Concenant
Om de extra inzet van de verschillende partijen kracht bij te zetten ondertekenen de politie IJsselland, de stadswacht en de gemeente Zwolle op 3 juni 2009 een convenant. Hierin geven de partijen aan dat zij tot en met 2012 extra zullen investeren in de aanpak van graffiti in de binnenstad.

Het bedrijf Graffiti Clean heeft de afgelopen maanden in opdracht van de gemeente de binnenstad schoongemaakt. Twee keer per week doen zij een ronde door de stad om aangetroffen graffiti te verwijderen.

Hier zullen zij ook de rest van 2009 nog mee door gaan. Het schoonmaken van de stad is in 2009 eenmalig op kosten van de gemeente. Vanaf 2010 is het de bedoeling dat de binnenstad schoon wordt gehouden dankzij overeenkomsten die pandeigenaren en –gebruikers afsluiten met Graffiti Clean.

Overeenkomst
Eigenaren en gebruikers van panden in de binnenstad kunnen ook een steentje bijdragen. Als deze mensen constateren dat er graffiti op hun pand zit is het van belang dat ze aangifte doen bij de politie.

Daarnaast roept de politie iedereen op om verdachte zaken te melden via 0900-8844. Door een overeenkomst af te sluiten met Graffiti Clean wordt hun pand t/m 2012 schoongemaakt wanneer er graffiti wordt aangetroffen.

Pandeigenaren en –gebruikers betalen hiervoor een eigen bijdrage en de gemeente betaalt een bijdrage in de kosten. De overeenkomsten worden later dit jaar beschikbaar en zullen lopen van 2010 t/m 2012.
Provincie:
Tag(s):