zaterdag, 11. december 2010 - 15:32

120 zaken opgelost in onderzoek internetoplichting

Assen

Met de aanhouding van twee jeugdige Assenaren, 18 en 19 jaar oud, heeft de politie een groot aantal gevallen van internetoplichting opgelost.

De twee zijn in november aangehouden. Met de werkwijze, spullen te koop aanbieden, betaling innen en vervolgens niets leveren, is een bedrag van ongeveer tienduizend Euro binnengehaald.

In de periode van december 2009 tot en met februari van dit jaar kreeg de politie in Assen een aantal aangiftes binnen uit het hele land. De gedupeerden hadden via internet goederen gekocht. Het ging om spullen als Lego, Playmobil en mobiele telefoons. Het geld werd voor de levering overgemaakt naar verschillende bankrekeningen. Deze rekeningen stonden alle op naam van inwoners van Assen. De gekochte goederen werden vervolgens niet geleverd.

In het onderzoek is gebleken dat de gebruikte rekeningen in een aantal gevallen eigendom waren van gebruikers van verdovende middelen. Zij stelden hun bankrekening met pinpas tegen betaling beschikbaar aan de twee hoofdverdachten. Die kregen zo de beschikking over meerdere rekeningen, die alle voor hetzelfde doel werden gebruikt. Er zijn vele advertenties geplaatst op diverse verkoopsites, er zijn veel stortingen verwerkt van voornamelijk kleine bedragen. Het geld werd steeds opgenomen met de bijbehorende pinpas. Na een paar dagen werd de rekening een poosje niet gebruikt en werd een andere gebruikt.

In totaal heeft de politie zestien rekeninghouders verhoord, alle uit Assen afkomstig. Hen wordt medeplichtigheid verweten doordat ze hun rekening tegen betaling beschikbaar hebben gesteld. Ze zijn als verdachte verhoord en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Via de rekeninghouders en een uitgebreid eigen onderzoek kwamen de twee hoofdverdachten uiteindelijk in beeld. Dat onderzoek heeft enige tijd in beslag genomen, onder meer doordat de twee hoofdverdachten veel mailverkeer hebben onderhouden met de gedupeerden. Voor het onderzoeken van het mailverkeer zijn in dit onderzoek internationale rechtshulpverzoeken nodig geweest om de informatie bij de providers in het buitenland te kunnen opvragen.

Het onderzoek is nu afgerond. Met de aangiftes en de afgelegde verklaringen van de verdachten is een dossier samengesteld, dat naar het Openbaar Ministerie is gestuurd. De jongste van de twee hoofdverdachten is na afloop in vrijheid gesteld. De 19-jarige verdachte zit nog vast. Hij is eerder veroordeeld voor oplichting via internet en blijft in hechtenis tot aan de zittingsdatum.
Provincie:
Tag(s):