woensdag, 7. april 2010 - 16:44

15 jaar cel voor doden Joanne Noordink

Zutphen

De man, die verdacht wordt Joanne Noordink te hebben gedood, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. 'De rechtbank acht bewezen dat de verdachte op 11 december 2008 Joanne Noordink van het leven heeft beroofd door haar keel dicht te drukken', meldt de rechtbank woensdag.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij 100 dagen zijn mond heeft gehouden, wetende van de vertwijfelde zoektocht van de ouders en vriendenkring van Joanne.

Doodslag
De rechtbank veroordeelt verdachte E.B.F. voor de doodslag op Joanne Noordink. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte op 11 december 2008 Joanne Noordink van het leven heeft beroofd door haar keel dicht te drukken.

Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de verdachte op 11 december 2008 een telefoon en een laptop heeft gestolen van Joanne Noordink en de heling van een telefoon en een fototoestel in de periode van 22 juli 2008 en 24 maart 2009.

Geen voorbedachte rade
De rechtbank spreekt de verdachte vrij van de telastegelegde moord. De rechtbank oordeelt dat het vasthouden, het bij de keel pakken en het bij de keel blijven vasthouden in een vloeiende beweging heeft plaatsgevonden waarbij geen moment van bezinning heeft plaatsgevonden. Er is dus geen sprake van voorbedachte rade, wat vereist is bij moord.

Motivering straf
Verdachte heeft Joanne Noordink van het leven beroofd. Hij kende haar en had haar bij hem thuis uitgenodigd. Hij is tot zijn gruwelijke daad gekomen omdat hij bevreesd was voor een mogelijke zwangerschap en de mogelijke gevolgen die dit voor zijn situatie zou kunnen hebben.

Sporen gewist
Hierna heeft verdachte koelbloedig en doelgericht gehandeld door al zijn sporen uit te wissen. Verdachte heeft hiermee onbeschrijflijk leed toegevoegd aan de ouders.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij 100 dagen zijn mond heeft gehouden, wetende van de vertwijfelde zoektocht van de ouders en vriendenkring van Joanne, waarin zij de hoop koesterden om op allerlei prangende en angstige vragen een antwoord te krijgen.

De rechtbank komt tot een lagere straf dan door de officier van justitie was geëist. Dit komt omdat de rechtbank de verdachte heeft veroordeeld voor doodslag. De officier van justitie ging bij haar eis uit van gekwalificeerde doodslag, waar een hogere straf op staat.
Provincie:
Tag(s):