dinsdag, 23. maart 2010 - 15:27

16 jaar geëist tegen Eric Jan Q.

Rotterdam

Het openbaar ministerie (OM) heeft dinsdag een gevangenisstraf van 16 jaar geëist tegen Eric Jan Q. wegens het voorbereiden van aanslagen, bedreiging, een poging tot afpersing, het bezit van vuurwapens en munitie en een winkeldiefstal met geweld.

Q. is eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar vanwege gewelddadige overvallen en een vuurgevecht met de politie. Hij ontsnapte in 2001 uit de gevangenis en leidde jarenlang het leven van een voortvluchtige moderne guerrilla. Dat verleden heeft het OM zwaar laten meewegen in de hoogte van de eis.

In september 2006 is in Rotterdam een schuiladres van Q. ontdekt. Hij bleek opnieuw met levensgevaarlijke wapens en explosieven aan de slag gegaan. De zolderkamer waarin hij verbleef lag vol wapens en explosieve mengsels, plus foto’s en plattegronden van potentiële doelen zoals het Botlekgebied, het HSL-trace, de rechtbank Rotterdam en de beveiliging op Prinsjesdag.

In de jaren dat hij voortvluchtig was, stuurde Q. volgens hem OM een reeks dreigbrieven met poeder en kogels naar een vloed aan personen en instellingen. De poging tot afpersing draait om twee normale, hardwerkende ondernemers. Zij zijn de stuipen op het lijf gejaagd en et grove dreigementen is geprobeerd hen een grote som geld afhandig te maken.

Het OM is er stellig van overtuigd dat er slachtoffers waren gevallen wanneer de verdachte zijn voorbereidingen voor levensgevaarlijke misdrijven had kunnen omzetten in daden. Ook de kans op herhaling is levensgroot. De samenleving moet volgens het OM beschermd worden tegen dit gevaar.
Provincie:
Tag(s):