maandag, 8. november 2010 - 15:25

1e Spoedaanpakproject geopend: A2 Leenderheide — Valkenswaard

Valkenswaard

Het knooppunt Leenderheide bij de A2 is in de avondspits nagenoeg filevrij en het zuidelijke deel van de Randweg Eindhoven stroomt nu al veel beter door dan voorheen. dit meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu maandag.

Dat zijn de eerste voelbare resultaten van het Spoedaanpak project A2 Leenderheide – Valkenswaard dat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu maandag officieel heeft geopend.

De Spoedaanpak zorgde hier voor een versnelling van de opening met ruim een jaar. De minister verrichtte de opening samen met de heer Harry Hendriks, directievoorzitter van Philips Nederland.

Snelle realisatie
De wegverbreding bij de A2 Leenderheide – Valkenswaard is in zeer korte tijd gerealiseerd. Op 7 juli ging officieel de schop in de grond, waarna op 24 oktober, de eerste auto’s over de nieuwe derde rijstrook reden. Dit is een versnelling van acht weken ten opzichte van de oorspronkelijke planning die uitging van openstelling in december 2010.

Dit kon omdat de aannemer al in een zeer vroeg stadium betrokken was en daardoor een snellere manier van bouwen kon ontwikkelen. Ook de besluitvorming rond de weg is versneld door de Spoedaanpak; het project kon een jaar eerder worden uitgevoerd.

Doorstroming op de Randweg
De 7 kilometer lange strook is aangelegd op de A2 tussen knooppunt Leenderheide en de aansluiting Valkenswaard. Extra capaciteit op dit weggedeelte voorkomt filevorming aan de zuidkant van de in juni dit jaar geopende Randweg Eindhoven.

Sinds de opening van de Randweg vervolgen meer auto’s tegelijkertijd hun weg naar het zuiden, waardoor het verkeersaanbod groter is geworden. Door de aanleg van deze derde rijstrook kunnen automobilisten op dit traject vlot doorrijden.

Internationaal belang
Het zuidelijk deel van de Randweg Eindhoven is een belangrijke corridor van en naar België (Antwerpen) en Duitsland (Ruhrgebied). De derde rijstrook op de A2 Leenderheide – Valkenswaard is daarmee niet alleen belangrijk voor de bereikbaarheid en de economische ontwikkeling van de regio Eindhoven, maar ook voor de doorstroming op de belangrijke doorgaande noord-zuid (A2) en oost-west (A67) verbindingen waarvan de Randweg Eindhoven het kruispunt is.

Knelpunten aanpakken
Rijkswaterstaat pakt met de Spoedaanpak Wegen landelijk dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan. Dit betekent dat tussen oktober 2009 en mei 2011 bij dertig projecten de schop de grond ingaat. Tien daarvan worden voor mei 2011 opgeleverd.

De versnelde aanpak van deze knelpunten is mogelijk, doordat zowel de besluitvorming als de uitvoering van deze dertig projecten wordt bespoedigd. Bij 17 projecten is de schop inmiddels de grond ingegaan. Met de officiële opening van deze extra rijstrook is het eerste lintje ook een feit.dit
Provincie:
Tag(s):