vrijdag, 2. juli 2010 - 15:02

20 en 23 jaar cel voor moord en poging moord op de A73

Arnhem

De rechtbank Arnhem heeft vrijdag een 30-jarige en een 39-jarige man veroordeeld tot respectievelijk 20 en 23 jaar gevangenisstraf. ‘De verdachten, een oom en zijn neef die beiden ontkennen, worden schuldig bevonden aan het tezamen en in vereniging plegen van moord en poging moord’, meldt de rechtbank vrijdag.

De rechtbank beredeneert de bewezenverklaring op grond van historische belgegevens, gegevens van basisstations die signalen van 06-nummers ontvangen en verzenden, camerabeelden gemaakt bij Holland Casino in Venlo en bij een winkel in Amsterdam en verklaringen van getuigen.

Op 10 september 2008 rond kwart voor drie in de ochtend wordt op de A73 vanuit een rijdende auto geschoten op een andere auto waarin zich twee personen bevinden. Eén van hen vindt de dood en de ander komt er met de schrik van af; hij heeft een schampschot boven op het hoofd.

Verdachten hebben de avond daarvoor, op 9 september 2008, in Amsterdam een uitpeilset gekocht en op 10 september 2008 het baken van die set onder de auto geplakt waarin de slachtoffers zaten. Met een andere auto waarin de ontvanger zat, hebben verdachten de auto van de slachtoffers opgewacht en getraceerd toen deze op de A73 reed.

Vervolgens hebben ze de auto gevolgd en kilometers lang vanuit hun auto geschoten op de auto waarin de slachtoffers zaten. De auto raakte doorzeefd met kogels en kwam uiteindelijk total loss tot stilstand op de vluchtstrook. De verklaring van verdachten dat zij de door hen gekochte uitpeilset hebben afgegeven aan een ander, van wie zij de naam niet willen noemen, gelooft de rechtbank niet.

Verdachten hadden een motief. Het slachtoffer dat de dood vond, zou het gezag hebben ondermijnd van één van de verdachten -de oom- als leider van een criminele organisatie die zich bezighield met de exploitatie van hennepkwekerijen. Een getuige die in een getuigenbeschermingsprogramma is opgenomen, heeft verklaard dat de oom bij hem zijn nood daarover heeft geklaagd.

Verder hebben verdachten zich schuldig gemaakt aan de exploitatie van hennepkwekerijen -de neef van twee kwekerijen en de oom van vier kwekerijen- en waren zij respectievelijk lid en leider van een criminele organisatie die de exploitatie van hennepkwekerijen tot doel had.

De oom en leider van de organisatie heeft tevens een bedrag van circa € 300.000,= aan illegaal verkregen inkomsten witgewassen door het in omloop brengen van dit geld in het legale circuit en door geldwisseltransacties.

’Al deze strafbare feiten rechtvaardigen de oplegging van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar voor de neef en van 23 jaar voor de oom, met aftrek van de tijd die zij inmiddels in voorarrest hebben doorgebracht’, aldus de rechtbank.
Provincie:
Tag(s):