maandag, 17. mei 2010 - 13:40

26 verdachten woninginbraak aangehouden in 2010

Noordwijk

De politie heeft in de Duin- en Bollenstreek in de periode januari 2010 tot en met april 2010 in totaal 26 verdachten van woninginbraak aangehouden. ‘292 bewoners deden in bovengenoemde periode aangifte van inbraak’, meldt de politie maandag.

In 2009 werden 17 verdachten van woninginbraak aangehouden in de eerste vier maanden van dat jaar en 296 bewoners deden aangifte. Qua aangiftes is er dus een lichte daling te zien ten opzichte van vorig jaar en er zijn in 2010 meer aanhoudingen verricht.

Districtschef Duin- en Bollenstreek Waldo de Boer denkt dat de intensievere aanpak haar vruchten begint af te werpen. “Door het opstarten van een speciaal woninginbrakenteam hebben we meer verdachten kunnen aanhouden, mede dankzij oplettende burgers. Maar het aantal inbraken neemt mij nog niet snel genoeg af. Dat betekent dat we nog meer inspanningen gaan leveren om die daling verder door te zetten.”

Speciaal woninginbrakenteam
Om de woninginbraken in de regio aan te pakken heeft Politie Hollands Midden een speciaal woninginbrakenteam opgezet. Het team bestaat uit tien deskundige rechercheurs, waarvan vijf uit het district Duin- en Bollenstreek komen en vijf uit het district Leiden-Voorschoten. Het team ging op 1 februari van start en zal tot 1 juni blijven samenwerken. Daarna zetten de districten de aanpak onafhankelijk van elkaar voort.

Persoonsgerichte aanpak
Het woninginbrakenteam werkt volgens een persoonsgerichte aanpak. Dat houdt in dat zij veelplegers in kaart brengen. De politie beschikt over een lijst van personen waarvan zij weten dat zij meerdere keren een inbraak hebben gepleegd. De personen worden nauw in de gaten gehouden zodat zij op heterdaad kunnen worden aangehouden bij een inbraak.

Heterdaadsituatie
De politie heeft de grootste kans om een inbreker aan te houden bij een heterdaadsituatie. Op 21 maart was sprake van zo’n situatie. Een 34-jarige Noordwijker werd op heterdaad betrapt door de dochter en schoonzoon van de bewoners van een huis aan de Quarles van Uffordstraat.

De inbreker had het zichzelf gemakkelijk gemaakt in de woning: hij had zijn schoenen uitgedaan en zichzelf iets te drinken ingeschonken. Toen hij door de dochter en schoonzoon gestoord werd, rende hij op zijn sokken de woning uit. De schoonzoon en een omstander wisten hem echter aan te houden en droegen hem aan de politie over.

De man had al vaker in woningen ingebroken en was hier ook al eerder voor aangehouden. Hij brak vaak op zondagen in omdat bewoners dan de kerk of de boulevard bezoeken. Ook koos hij vaak woningen uit waar ’s avonds geen licht brandde. Hij heeft meer dan dertig woninginbraken bekend en daarmee zijn een groot aantal inbraken in de Duin- en Bollenstreek opgelost.
Provincie:
Tag(s):