donderdag, 16. september 2010 - 22:04

3 jaar cel geëist tegen voormalig directeur Havenbedrijf Rotterdam

Rotterdam

Het openbaar ministerie heeft donderdag voor de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 3 jaar geëist tegen de voormalig algemeen directeur van het Havenbedrijf Rotterdam.

De 66-jarige W.K Scholten heeft zich naar het oordeel van het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan corruptie, oplichting en valsheid in geschrift.

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat Scholten is omgekocht. Daarnaast heeft Scholten voor €180 miljoen aan garanties ten behoeve van het RDM-concern van J. van den Nieuwenhuijzen afgegeven. Het Openbaar Ministerie is van oordeel dat hij dit deed zonder daartoe bevoegd te zijn geweest. Terwijl verdachte volhoudt dat hij zelf geen belang heeft gehad bij het verlenen van de garanties, denkt het Openbaar ministerie daar anders over: het acht bewezen dat Scholten als tegenprestatie voor de garanties giften van het RDM-concern en diens topman heeft ontvangen. Die bestonden uit het gebruik van een appartement in Antwerpen en 1,2 miljoen euro die werd overgemaakt naar een Zwitserse nummerrekening van Scholten.

Financiële en maatschappelijke schade
Het gedrag van Scholten heeft volgens het Openbaar Ministerie grote financiële gevolgen. RDM kon alleen dankzij die garanties die Scholten gaf de miljoenen lenen. De leningen die aan RDM werden verstrekt zijn grotendeels nooit terug betaald.

“Scholten heeft met zijn gedrag het vertrouwen dat burgers moeten kunnen hebben in de overheid beschaamd” stellen de officieren van justitie. Bij zijn taakuitoefening is niet het algemeen belang leidend geweest, maar zijn eigen belang en dat van RDM en Van den Nieuwenhuijzen. Dat is niet wat de samenleving mag verwachten van de directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. “Daarom is een gevangenisstraf op de plaats”, menen de officieren van justitie: “Zonder vertrouwen in de hoogste functionaris kan een dienst of bedrijf niet naar behoren functioneren.”

Op de zitting werd een ontneming aangekondigd. De zaak wordt voortgezet op 21 september voor pleidooi, re- en dupliek en het laatste woord.
Provincie:
Tag(s):