maandag, 6. december 2010 - 18:39

40 aanrijdingen, glij- en slippartijen door gladheid

Lelystad

Politie Flevoland kreeg maandagochtend vanaf 05.30 uur tot 10.00 uur zo’n 40 meldingen binnen van aanrijdingen en glij- en slippartijen. 'Vijf bestuurders raakten lichtgewond', meldt de politie maandagmiddag.

Vooral op- en rond de snelweg A-6 ontstonden door gladheid gevaarlijke en hinderlijke situaties. De A-6 werd enkele uren in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer vanaf de op-afrit Almere Buiten tot de op-afrit Lelystad Noord. Een chauffeur van een vrachtwagen-combinatie die betrokken was bij een aanrijding op de N-302 Ganzeweg moest voor controle naar een ziekenhuis.

De regionale meldkamer had het vanmorgen bijzonder druk met alle telefoontjes van automobilisten en getuigen die aanrijdingen of glij- en slippartijen doorgaven. Veel meldingen kwamen van bestuurders die na een slip- of glijpartij waren gestrand in de berm of een greppel en niet meer weg konden komen.

Via de landelijke meldcentrale berging- en sleephulp werden de tientallen gestrande auto’s geholpen. Omdat het aanbod zo groot was ontstonden wachttijden voor mensen die geen schade of letsel hadden. Veel automobilisten die betrokken waren bij eenvoudige kop-staart aanrijdingen of een eenzijdige aanrijding handelden dit zelfstandig af.

De hulpverlenende diensten hadden op sommige plaatsen zelf moeite om bij een aanrijding te komen door de enorme gladheid. Ernstige ongelukken bleven naar omstandigheden uit.

Politie Flevoland adviseert alle automobilisten om :

- de weerverwachtingen voor aanvang reis goed te raadplegen.
- een deken/slaapzak in de auto te leggen voor ‘t geval je strandt
- een fles drinken en iets van eten in de auto mee te nemen
- je mobieltje goed op te laden voor vertrek
- je snelheid te matigen, goed afstand te houden en doe verlichting aan ook overdag!
Provincie:
Tag(s):