donderdag, 28. oktober 2010 - 12:05

63 voortvluchtige personen opgespoord

Zwolle

Het Team Executie Strafvonnissen (TES) spoorde in de periode van mei tot en met augustus van dit jaar 63 veroordeelde, voortvluchtige personen op die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten.

Veertien personen werden op Nederlands grondgebied aangehouden. Daarnaast werden nog eens 49 personen aangehouden in het buitenland. Het strafrestant (deel van de gevangenisstraf dat nog niet uitgezeten is) van deze personen varieerde van 120 dagen tot 1723 dagen. Een aantal zaken baarde opzien.

Drugssmokkelaar in Venezuela aangehouden

Het TES spoorde een 59-jarige man op die in 2003 door het Gerechtshof in Amsterdam werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Hij werd verantwoordelijk geacht voor de smokkel van zo’n 1200 kg cocaïne. In 2008 keerde de man niet terug van verlof. Zijn strafrestant bestond op dat moment uit 528 dagen. Het TES startte een onderzoek naar de verblijfplaats van de man. De man werd in augustus 2010 in Venezuela opgespoord. Omdat hij niet in het bezit was van geldige verblijfspapieren werd hij vervolgens overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.

Miljoenenfraudeur weer achter tralies

Ook een 46-jarige Nederlander kon met tussenkomst van het TES weer worden aangehouden. Deze man werd in 2007 door het Hof in Den Bosch veroordeeld voor miljoenenfraude met de aangifte omzetbelasting. Hij kreeg hiervoor drie jaar gevangenisstraf opgelegd. Op het moment van zijn veroordeling was de man op vrije voeten. Het TES wist de man op te sporen en stelde vast dat hij in Hongarije verbleef. Via een rechtshulpverzoek kon de man door de Hongaarse politie in augustus 2010 opgepakt worden.

Vuurwapen aangetroffen bij aanhouding

Een 50-jarige man uit Baarle-Nassau werd in zijn woonplaats op 29 juli 2010 aangehouden, nadat het TES hem had opgespoord. De man kreeg in 1994 en 1996 verschillende veroordelingen opgelegd. Het ging daarbij om oplichting en om een poging doodslag gepleegd in 1996 in Rotterdam. De man keerde in 1999 niet terug van verlof.

Baarle-Nassau is een Nederlandse gemeente in de provincie Noord-Brabant. Delen van deze gemeente zijn Belgisch grondgebied en na onderzoek bleek de voordeur van de woning waar de man zich ophield op Belgisch grondgebied te liggen. Om die reden werd de Belgische politie door het TES ingeschakeld om de man aan te houden. Bij zijn aanhouding bleek hij een vuurwapen bij zich te hebben, dat in beslag genomen werd. Van zijn totaal opgelegde straf resteerde 414 dagen. Ook heeft hij nog een ontnemingsvordering van bijna drie ton boven zijn hoofd hangen.

Hoogste strafrestant

Het hoogste strafrestant van alle opgespoorde veroordeelden bedroeg in deze periode 1723 dagen. Dit strafrestant komt voor rekening van een 47-jarige man met de Duitse nationaliteit. Hij werd op 15 juni 2010 in Spanje aangehouden en is inmiddels overgeleverd aan Nederland. De man werd in 1994 door het Hof in Amsterdam veroordeeld voor doodslag, gepleegd in 1994 in Petten. De man was in eerste aanleg door de rechtbank vrijgesproken en in afwachting van het hoger beroep op vrije voeten.
Provincie:
Tag(s):