vrijdag, 19. maart 2010 - 18:01

8 aanhoudingen voor reeks cv-ketel diefstallen

Drachten

De politie heeft met de aanhouding van een 28-jarige inwoner van Drachten een groot aantal diefstallen van cv-ketels opgelost. Tijdens de verhoren bekende de Drachtster vrijwel alle zaken. De 28-jarige man zit nog steeds vast.

Vanaf de zomer 2009 werd met enige regelmaat ingebroken in nieuwbouwwoningen in Drachten, Heerenveen en Rottevalle. In totaal werd in 25 woningen ingebroken en daarbij werden 20 cv-ketels gestolen. Als gevolg van het demonteren van de ketels ontstond waterschade in een aantal woningen. De totale schade bedroeg 20.000 euro. Daarnaast ontstond braakschade aan ruiten en kozijnen. Alle gedupeerden deden aangifte.

De vele aangiften en de anonieme informatie over de mogelijke dader waren reden voor de politie om een onderzoek te starten. Eind januari 2010 hield de politie de 28-jarige inwoner van Drachten op heterdaad aan bij een inbraak in Groningen. In de auto van de man lagen drie cv-ketels. De ketels werden voor sporenonderzoek in beslag genomen. Tijdens verhoren bekende hij vrijwel alle inbraken waar tot dan toe aangifte van was gedaan. Hij bekende ook de inbraak bij een schoenenzaak in Drachten en een winkeldiefstal in Opeinde.

Na de aanhouding van de hoofdverdachte volgde nader onderzoek. Uiteindelijk zijn nog zeven verdachten aangehouden. Twee van hen, een 47-jarige inwoner van Twijzel en een 51-jarige inwoner van Stiens, werden aangehouden op verdenking van heling. De andere vijf personen werden aangehouden op verdenking van medeplichtigheid, het wegmaken van sporen en uitlokking. Na verhoor is tegen de zeven proces-verbaal opgemaakt, waarna ze het bureau weer mochten verlaten.

De 28-jarige inwoner van Drachten is op vordering van de officier van justitie door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Hij zit dan ook nog steeds vast. Van de 20 gestolen cv-ketels werden er tien terug gevonden. Deze tien ketels gingen terug naar de rechtmatige eigenaren.
Provincie:
Tag(s):