vrijdag, 23. juli 2010 - 16:49

Aa en Maas waarschuwt voor spuiten met glyfosaat

Moerdijk

Veel mensen spuiten hun stoep schoon met met het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Waterschap Aa en Maas waarschuwt hiervoor omdat het op termijn gevaarlijk kan zijn voor ieders gezondheid.

Onderzoeksmedewerker van Aa en Maas Wim van der Hulst over glyfosaat: “Stel, je spuit thuis je stoep met dit bestrijdingsmiddel en later gaat het regenen. Dan stroomt dit regenwater weg met glyfosaat erin opgelost. De kans is dan groot dat het naar de Maas stroomt en zo de Biesbosch bereikt waar van rivierwater drinkwater wordt gemaakt. Momenteel bevat de Biesbosch veel glyfosaat.

Het kost drinkwaterproducent Evides steeds meer moeite om dit bestrijdingsmiddel uit potentieel drinkwater te verwijderen. Bovendien is glyfosaat niet goed voor natuur, flora en fauna. Gebruik daarom geen glyfosaat of zo min mogelijk en volgt exact de gebruiksaanwijzing op de verpakking speciaal voor thuisgebruik.”

Wim van der Hulst heeft hier wel ideeën over: “Wat je kunt doen is, onkruid wegborstelen of wegbranden. Voor wie een hekel heeft aan deze klus, kan eenmalig de voegen uitkrabben en deze vullen met cement.” Nog een belangrijk tip: “Houd bij het aanleggen van een nieuwe stoep rekening met een zo smal mogelijke voeg.”
Provincie:
Tag(s):