donderdag, 17. juni 2010 - 18:37

Aanhouding in onderzoek naar fraude met OV-chipkaart

Utrecht

Afgelopen dinsdag is een 30-jarige man uit Leiden aangehouden op verdenking van fraude met de OV-chipkaart. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Utrecht bekend gemaakt.

Met speciale apparatuur kopieerde de man (niet op naam gestelde) OV-chipkaarten zodat hij meermalen kon reizen op het saldo van de oorspronkelijke kaart. Deze vorm van fraude komt in het fraudedetectiesysteem van Trans Link Systems, het bedrijf dat het OV-chipkaartsysteem beheert, direct boven water. Het bedrijf heeft daarop in maart 2010 aangifte gedaan bij het openbaar ministerie in Utrecht. De Bovenregionale Recherche van de politie Haaglanden heeft de fraude onderzocht. 
Het strafrechtelijk onderzoek, onder andere naar het reispatroon van de vervalste OV-chipkaarten, leidde tot de persoon van de verdachte. De man wordt onder andere verdacht van het vervalsen van waardekaarten. Hij is donderdag heengezonden en zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden voor de gepleegde fraude. 
Er is niet eerder aangifte gedaan van fraude met de OV-chipkaart. De maximale straf voor het delict vervalsen van een waardekaart is een celstraf van zes jaar of een geldboete van 76.000 euro.
Provincie:
Tag(s):