maandag, 13. december 2010 - 12:45

Aanhoudingen tijdens internationale drugsactie Etoile

Tilburg

Opsporingsdiensten van Nederland, België en Luxemburg en de Franse Douane hebben afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de zogeheten Etoile-actie zijn in Nederland 42 personen aangehouden en is circa 3,5 kilo amfetamine, 3,3 kilo heroïne, 200 gram cocaïne en enkele honderden grammen softdrugs in beslag genomen. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. De actie startte op woensdag 8 december 2010 om 18.00 uur en duurde in Nederland tot zaterdag 3.00 uur.


De controles concentreerden zich in de deelnemende landen op de vervoersas Rotterdam-Parijs en Maastricht-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen maar ook in treinen en in bij de politie bekende drugspanden. In totaal werden in de drie landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

Zo werden op woensdagavond op de A16 bij Zevenbergschenhoek twee Franse voertuigen gecontroleerd, waarvan de vier inzittenden in Rotterdam een bekend dealpand hadden bezocht. Tijdens deze controle bleek dat de Fransen 1 kilo heroïne en 200 gram cocaïne in een van de auto's verstopt hadden. Alle vier de Fransen werden hierna aangehouden en ingesloten. In de auto werd ook een nog een bus traangas gevonden. In het dealpand in Rotterdam werd een inval gedaan, een man gearresteerd en 5,5 kilo harddrugs (heroïne en amfetamine) in beslag genomen.

In Terneuzen werd nauw samengewerkt tussen de Belgische politiediensten en de politie in Zeeuws-Vlaanderen. Er was aandacht voor 10 locaties waar drugsoverlast plaatsvond. Dit leidde echter niet tot aanhoudingen. Dit gold ook voor Bergen op Zoom en Roosendaal. Daar controleerde het team Courage van de politie enkele locaties waar mogelijke drugsoverlast plaatsvond.

In de regio Eindhoven werd in de grensstreek een gezamenlijke controle met de Nederlandse en Belgische politie uitgevoerd. Buitenlandse bezoekers van de coffeeshops in Nederland werden bij terugkomst in België gecontroleerd. De resultaten van deze controle zijn op dit moment nog niet bekend.

Spoorwegen
Op woensdag 8 december werd in de Thalys-trein tussen Rotterdam en het station Parijs Gare Du Nord samengewerkt tussen het Korps Landelijke Politiediensten Spoor, het Joint Hit Team Zuid West en de Franse douane. Bij deze controle werd gebruik gemaakt van een verdovende middelenhond. Hierbij werden echter geen verdovende middelen aangetroffen.

Op vrijdagavond 10 december werden in Maastricht door de Spoorwegpolitie een controle uitgevoerd. In de internationale treinen richting Luik, Brussel en Luxemburg werden de passagiers op bezit van verdovende middelen gecontroleerd. Hierbij werden 36 aanhoudingen verricht. Er werd onder andere ruim 350 gram hennep, bijna 60 gram hasj en 27 joints in beslag genomen.

Resultaten België en Luxemburg
In België werden in totaal 1260 voertuigen, 31 treinen en 1387 personen gecontroleerd. Vier voertuigen werden in beslag genomen, 215 personen waren in het bezit van verdovende middelen. Tijdens de actie werd ruim 5 kilo cannabis, 600 gram heroïne, 1600 gram cocaïne en 62 joints in beslag genomen.

In Luxemburg hebben politie en douane gecontroleerd op 9 treinen die uit Brussel en Luik kwamen. Er zijn kleine hoeveelheden verdovende middelen in beslag genomen. In deze twee landen namen ruim 350 medewerkers van opsporingsdiensten deel aan de actie.
Provincie:
Tag(s):