maandag, 22. november 2010 - 8:39

Aantal hiv-besmettingen onder homo's neemt enorm toe

Het aantal homoseksuelen in Nederland dat jaarlijks besmet raakt met het hiv-virus is groter dan ooit.

Dat laat de de Stichting HIV Monitoring maandag in Nieuwsuur weten.

Ieder jaar worden 860 homo's met hiv geínfecteerd. Dat zijn eer meer dan tijdens het begin van de epidemie in jaren 80.
Onderzoekers zien dat onder heteroseksuelen het aantal besmettingen afneemt, maar onder homoseksuelen juist niet. Volgens hen zal het aantal besmette homoseksuelen alleen maar toenenem, want er lopen duizenden mannen rond die niet eens weten dat ze besmet zijn. En dus is de kans groot dat ze ook weer anderen infecteren.

In totaal zijn er in Nederland ruim dertienduizend mensen onder behandeling. Het overgrote deel daarvan is homoseksueel. Die behandeling is veel minder ingrijpend dan vroeger. Dat is een van de oorzaken dat sommigen het niet zo nauw nemen met veilige seks waardoor het aantal besmettingen weer groeit.

Directeur Frank de Wolf van Stichting HIV Monitoring wil de epidemie een halt toeroepen, door mensen die positief getest zijn direct te laten beginnen met medicijnen. Zo wordt de kans kleiner dat ze nog iemand anders besmetten.
Verder moet er meer aandacht komen voor pillen die je kan slikken als je per se onbeschermde seks wil hebben. Die zorgen ervoor dat het risico om HIV op te lopen minder groot wordt.
Provincie:
Tag(s):