donderdag, 3. juni 2010 - 10:21

Aantal Q-koorts patiënten neemt toe

Bilthoven

Het aantal Q-koorts patiënten neemt opnieuw toe. Afgelopen week zijn bij het RIVM 22 nieuwe gevallen gemeld.

Dat zijn er beduidend meer dan in de voorgaande twee weken. Toen kwamen de teller niet hoger dan veertien gevallen.

In 2010 zijn 243 mensen ziek geworden van de Q-koorts. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

In totaal zijn dit jaar 348 meldingen van Q-koorts gedaan door de GGD’en bij het RIVM. Hiervan hadden dus 243 mensen hun eerste ziektedag in 2010. Daarnaast is van 91 patiënten bekend is dat zij in 2009 ziek zijn geworden, 6 patiënten maakten hun eerste ziektedag in de jaren daarvoor door. Van de overige 8 meldingen is nog geen eerste ziektedag bekend.

Uitleg cijfers

Als in het laboratorium een Q-koorts besmetting is vastgesteld, wordt dit doorgegeven aan de GGD. De GGD vraagt bij de huisarts of bij de patiënt zelf na wanneer de eerste ziektedag was. Met laboratoriumonderzoek is het namelijk niet altijd mogelijk om te bepalen wanneer de infectie heeft plaatsgevonden. Dat kan vorige maand zijn, maar ook enkele maanden, tot zelfs jaren geleden. Hierdoor kan een patiënt dus ten onrechte gemeld worden als een recente Q-koortspatiënt.

Sterfgevallen

In 2010 zijn 4 sterfgevallen gerelateerd aan Q-koorts gemeld bij het RIVM. Bij deze patiënten was sprake van chronische Q-koorts waarbij de infectie in voorgaande jaren was opgelopen. Bij de patiënten was tevens sprake van onderliggende medische problematiek.
Provincie:
Tag(s):