dinsdag, 7. december 2010 - 18:28

'Actief donorregistratiesysteem redt mensenlevens'

Den Haag

De Tweede Kamer heeft ruim 48.000 handtekeningen van het burgerinitiatief `2 Miljoen Handtekeningen' in ontvangst genomen. Het burgerinitiatief roept de politiek op te kiezen voor een actief donorregistratiesysteem (ADR).

Volgens D66 moet de politiek dit signaal uit de samenleving oppakken. "De politiek kan mensen die wachten op een donororgaan niet langer in de kou laten staan", aldus D66-fractievoorzitter en ambassadeur van de stichting 2 Miljoen Handtekeningen Alexander Pechtold.

Huidig beleid schiet tekort
Het huidige beleid van de overheid om meer donoren te werven, schiet tekort. Promotiecampagnes leveren onvoldoende nieuwe donoren op. Volgens D66-Kamerlid en woordvoerder zorg Pia Dijkstra is invoering van het ADR-systeem - dat de keuze vrij laat, maar de registratie verplicht
- noodzakelijk. "Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat positief ten opzichte van het ADR-systeem. Bovendien is in andere Europese landen als Spanje, België en Oostenrijk het ADR-systeem al succesvol ingevoerd. Het aantal beschikbare organen is daar verdubbeld."
Provincie:
Tag(s):