dinsdag, 7. december 2010 - 21:07

Actievoerders Greenpeace houden stand op grote hoogte

Spijk

Meer dan twintig actievoerders van Greenpeace gaan de tweede dag in van hun bezetting van de plek waar Essent de grootste kolencentrale van Nederland bouwt. Gisterenavond slaagden zij er in op zeventig meter hoogte een vrijhangende tent aan touwen tussen drie hijskranen te installeren.

‘

Het kwik is vannacht tot ver onder nul gedaald, maar iedereen is in goede conditie’, aldus actievoerder Florian van Olden, vanuit de bivaktent waarin hij de nacht heeft doorgebracht. ‘We hebben genoeg proviand en zijn vastbesloten om hier te blijven totdat Essent afziet van deze absurde plannen.’

Dertig actievoerders van Greenpeace bezetten sinds dinsdagavond 19.30 uur de bouwplaats van Essent in de Eemshaven. 'Essent bouwt hier de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland', meldde Greenpeace dinsdagavond.

Woensdagavond om 19:00u vindt bij de bouwplaats in de Eemshaven een fakkeltocht plaats van bewoners uit de regio. Met de tocht willen zij hun onvrede uiten over de kolencentrale die Essent direct aan de Waddenzee bouwt. Ook spreken zij zich uit tegen Nuon, die eveneens op deze plek een kolencentrale wil bouwen.

Actievoerders Florian van Olden en Christien de Jong zijn live te volgen op Twitter via @florian_gp en @christien_gp. Door hen gemaakte videobeelden zijn te bekijken op www.greenpeace.nl/klimmerskamp.

Waddenzee
Essent bouwt hier, aan de rand van de Waddenzee, de grootste en meeste vervuilende kolencentrale van Nederland. Ook energiebedrijf Nuon heeft plannen voor de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven. Al meer dan 50.000 mensen riepen Essent op af te zien van de bouw van deze kolencentrale en te investeren in schone energiebronnen.

Cancún
Agnes de Rooij, campagneleider klimaat en energie: “Terwijl er op dit moment in Cancún gezocht wordt naar een oplossing voor gevaarlijke klimaatverandering, blijven deze energiegiganten investeren in ouderwetse en vervuilende kolencentrales. Als deze plannen doorgaan neemt de CO2-uitstoot van de energiesector in Nederland met een kwart toe.”

Essent moet bouw stoppen
De Rooij: “Met deze actie vragen we Essent te luisteren naar de bezwaren van hun klanten en te stoppen met dit onverantwoorde plan. Het is nog niet te laat om het tij te keren: Essent kan alsnog besluiten de bouw van de kolencentrales te stoppen en de verantwoordelijkheid te nemen in de noodzakelijke omslag naar schone energie.”
Provincie:
Tag(s):