zaterdag, 18. september 2010 - 9:41

Acute 24-uurs-hulp bij bevalling niet overal mogelijk

Uit berekeningen van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat het Nederlandse ziekenhuizen niet op korte termijn zal lukken om overal 24 uur per dag acute zorg rondom bevallingen te garanderen.

Deze garantie zou er in de strijd tegen de babysterfte wel moeten zijn. Maar de 24 uurs acute zorg rond bevallingen is niet te garanderen doordat hiervoor onvoldoende geld en personeel beschikbaar is. Dat stelt NVZ-bestuurder Ruurd-Jan Roorda in een zaterdag gepubliceerd interview in Trouw.

Een commissie van deskundigen presenteerde begin dit jaar een rapport aan minister Ab Klink van Volksgezondheid met aanbevelingen om de babysterfte binnen vijf jaar te halveren.

In Nederland sterft één op de honderd baby's vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte. Het heeft daarmee een van de hoogste sterftecijfers onder zuigelingen van Europa. Een van de aanbevelingen luidde dat artsen en andere medisch personeel dag en nacht binnen vijftien minuten paraat moeten zijn om in te grijpen bij noodsituaties bij bevallingen.
Provincie:
Tag(s):