dinsdag, 29. juni 2010 - 21:43

Advies 'Beperk drinkwater gebruik'

Diemen

Wanneer de temperaturen stijgen gaat meestal ook het waterverbruik omhoog. Ook op dit moment wordt aanzienlijk meer water verbruikt dan normaal. Drinkwaterbedrijf Vitens verzoekt de inwoners van de provincies van Overijssel en Gelderland en inwoners van de Utrechtse Heuvelrug om het waterverbruik te beperken.

Hiermee worden extreme drukverschillen in het leidingnet, veroorzaakt door het huidige gebruik, verminderd. Voor de provincies Friesland en Flevoland raad het bedrijf klanten aan om bewuster om te gaan met het gebruik van drinkwater.

Activiteiten zoals het sproeien van tuinen, het vullen van zwembadjes en het wassen van auto's vragen zeer grote hoeveelheden water. Gevraagd wordt om deze activiteiten tot een minimum te beperken, met name tussen 18.00 en 23.00 's avonds. Zo wordt het waterverbruik meer gespreid, wat de kans op drukverschillen en bruin water vermindert.

Een ander effect van de hoge waterafname is de mogelijkheid dat er op sommige plekken bruin water uit de kraan komt. Deze bruine kleur wordt veroorzaakt doordat bij een hoger waterverbruik de stroomsnelheid van het water aanzienlijk toe neemt. Hierdoor komen kleine ijzerdeeltjes los en geven het water een bruine kleur. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.
Categorie:
Tag(s):