zondag, 7. maart 2010 - 16:39 Update: 08-07-2014 1:05

Ajax klaar voor PSV na makkelijke middag tegen Sparta

(ELF-Voetbal) Speelronde 26 heeft de strijd om de landstitel weer volledig opengegooid. Ajax won met 3-0 van Sparta en profiteerde zo maximaal van de verliespartij die PSV gisteren leed tegen NAC (2-1). Het gat met de Eindhovenaren is nu vier punten.

De vraag vooraf was wat Ajax zonder Luis Suarez kon uitrichten tegen Sparta, een ploeg waar de Amsterdammers het de laatste jaren altijd moeilijk mee hebben. Genoeg om in Rotterdam te winnen, zo bleek het antwoord al snel. Sparta gaf Ajax zo veel ruimte op het middenveld dat problemen haast niet uit konden blijven. Urby Emanuelson, geposteerd als linksback, kon na negen minuten vrij opstomen en uithalen. Aleksander Seliga tastte mis, maar de bal kwam op de paal en de doelman van Sparta kon alsnog controle over de bal krijgen. Tien minuten later had Emanuelson een déjà vu. Opnieuw waagde hij een poging, maar opnieuw raakte hij de paal.

Siem de Jong had meer geluk bij zijn acties. Sparta was vol in de aanval toen het de bal kwijt raakte en vijf balcontacten later had de middenvelder de 1-0 gemaakt. Christian Eriksen vond met een lange bal Marko Pantelic, die doorkopte op De Jong. Na wat kap- en draaiwerk volgde de openingstreffer.

Toch was de zege voor Ajax niet helemaal vlekkeloos. Darko Bodul verprutste twee goede kansen tegen zijn oude ploeg, Kevin Strootman schoot een vrije trap op de paal en Edouard Duplan vond Maarten Stekelenburg op zijn pad. Gevaarlijkste man aan Rotterdamse kant was de snelle linksbuiten Joshua John. Hij snelde Gregory van der Wiel enkele keren voorbij. De rechtsback van Ajax speelde geen al te beste wedstrijd, maar scoorde wel de mooiste treffer van de middag. Hij volleyde na ruim een half uur de 2-0 heerlijk in de kruising.

Ajax wist dat de klus daarmee was geklaard en het gat met PSV definitief was teruggebracht tot vier punten. Dennis Rommedahl kreeg nog wel een streepje achter zijn naam na een knappe actie van Eriksen. De jonge Deen snelde na een uur zijn tegenstander voorbij op links en vond met voorzet op maat zijn landgenoot, die de derde van de middag kon binnenwerken.

Inmiddels heeft Ajax in de laatste zes competitiewedstrijden de nul gehouden en zelf twintig gescoord. Een goede opmaat dus voor volgende week, als PSV op bezoek komt. En Suarez er weer bij is.
Categorie:
Tag(s):