donderdag, 26. augustus 2010 - 9:12 Update: 08-07-2014 1:03

Ajax pakt felbegeerd ticket voor groepsfase CL

(Elf Voetbal) Ajax heeft voor het eerst in vijf jaar tijd weer het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt. In een zinderende partij werd Dinamo Kiev met 2-1 terzijde geschoven.

De zege voor Ajax leek er in de beginfase niet te komen. Dinamo Kiev liet vanaf de eerste minuten zien dat het niet naar Amsterdam was gekomen om zonder slag of stoot mee te werken aan een plaatsing van Ajax voor de groepsfase van het miljoenenbal. Na de 1-1 in Oekraïne wilde de club meer en straalde dat ook uit in de Amsterdam ArenA. Na acht minuten op de klok stichtte Kiev het eerste gevaar. Een voorzet van Yarmolenko werd door Gusev ternauwernood overgekopt. Ajax was gewaarschuwd.

Kiev bleef echter zoeken naar de openingstreffer en was met Gusev wederom dichtbij. De aanvaller zag zijn schot echter gepareerd worden door doelman Stekelenburg. Ajax, dat vooral in de eerste twintig minuten moeite had met de gasten, had daarna een dot van een kans op de 1-0. Luis Suarez zag zijn schot rakelings naast gaan.

Stekelenburg toonde in deze wedstrijd zijn niveau als topkeeper maar weer eens aan. Op een bekeken schot van Yarmolenko redde hij knap en hield daardoor Ajax in de race, want Dinamo Kiev toonde zich een geslepen counterploeg.

Het duel tussen beide ploegen ontpopte zich sowieso tot een duel van de keepers, want ook de 17-jarige doelman Koval stond zijn mannetje. Na een goede mogelijkheid van Mounir El Hamdaoui tekende Suarez uiteindelijk voor de zo felbegeerde openingstreffer. Met een schitterend diagonaal schot verschalkte hij de jonge tiener Koval.

Met de voorsprong op het scorebord zat Ajax op rozen en kon zodoende met een meer ontspannen gevoel aan de tweede helft beginnen. Suarez had na zes minuten zijn ploeg nog verder richting het einddoel kunnen helpen, maar zijn goed genomen vrije trap werd een prooi voor de Kiev-goalie.

Ajax groeide daardoor verder in het duel, terwijl Dinamo Kiev de last van de achterstand steeds meer begon te voelen. Onder andere Andrei Shevchenko moest daardoor vaak noodgedwongen aan de handrem trekken. Het kwam de ploeg dan ook op de nodige gele kaarten te staan.

De bevrijdende tweede treffer voor de Amsterdammers kwam er zodoende ook. Op aangeven van Miralem Sulejmani liet El Hamdaoui de ArenA ontploffen van vreugde. De euforie sloeg in de slotfase bijna nog om in deceptie, aangezien Kiev door een benutte strafschop van Shevchenko nog gevaarlijk dichtbij kwam. Jan Vertonghen was de veroorzaker van de strafschop. Hij haalde Ninkovic neer.

Daardoor braken er nog spannende minuten aan voor trainer Martin Jol en de zijnen. De last op de schouders van spelers en technische staf, om eindelijk weer eens plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League te bewerkstelligen, werd zodoende nog even opgevoerd, maar eindigde in het voordeel van de Nederlandse topper. Voor het eerst sinds vijf jaar mag Ajax weer sparren met de grote jongens in Europa.