donderdag, 6. mei 2010 - 21:13 Update: 08-07-2014 1:04

Ajax wint bekerwedstrijd van Feyenoord

Rotterdam/Amsterdam

(Elfvoetbal) Na de 2-0-overwinning van Ajax in de eerste bekerfinale hoopte de neutrale voetballiefhebber op een vroege goal van Feyenoord, maar in de tweede bekerfinale was het juist Ajax dat snel scoorde. Luis Suarez maakte er na vier minuten 0-1 van en vermoordde daarmee de wedstrijd, die uiteindelijk in 1-4 eindigde.

De Ajacieden vierden de bekerwinst in een Kuip vol Feyenoord-fans als een echte hoofdprijs. Nadat de Amsterdammers afgelopen weekend tot hun afgrijzen de titel aan FC Twente moesten laten, was één ding duidelijk: de beker moest gewonnen worden om toch nog tastbare glans aan het seizoen te geven.

Met de 2-0 voorsprong uit de eerste wedstrijd in de tas meldden Martin Jol en zijn mannen zich vol vertrouwen in De Kuip. Wetend dat ze altijd wel een keer scoren - en Feyenoord er in dat geval vier moest maken - konden ze rustig afwachten wat de thuisploeg zou gaan doen.

Trainer Mario Been koos ervoor Roy Makaay in zijn laatste wedstrijd als prof een basisplaats te geven. Met het 35-jarige Fantoom aan het front wilden de Rotterdammers op zoek naar een snelle eerste goal, die Ajax zou moeten doen wankelen.

Maar het tegendeel gebeurde. De opgejaagde Denny Landzaat verspeelde na drie minuten knullig de bal aan Luis Suarez, die niet nadacht en van ver - een meter of 25 - de verraste Erwin Mulder passeerde. 0-1 dus, in plaats van 1-0.

Daarmee was deel twee van de bekerfinale meteen vermoord, want niemand geloofde erin dat Feyenoord vier keer zou scoren. De Rotterdammers probeerden het wel, maar misten de overtuiging. Ajax kwam geen moment echt in de problemen en kreeg via eerst Marko Pantelic en daarna Suarez zelfs de beste kansen.

Als de Amsterdammers echt hadden gewild, hadden ze Feyenoord nog veel meer pijn kunnen doen, maar ze leken het wel goed te vinden. Na een uur had de thuisploeg even het idee terug te komen, maar de goal van Karim El Ahmadi werd - overigens onterecht - afgekeurd vanwege buitenspel.

Aan de andere kant was het drie minuten later wel raak. Op aangeven van Demy de Zeeuw mocht Siem de Jong een hoekje uitkiezen: 0-2. Jon Dahl Tomasson tikte vervolgens de rebound binnen van een vrije trap van invaller Jonathan de Guzman, die via lat en paal terugkwam, maar dat mocht de Amsterdamse feestvreugde in De Kuip niet deren.

Sterker nog, vijf minuten later was het alweer 1-3. Suarez en De Jong combineerden zich een weg door het Rotterdamse strafschopgebied, waarna laatstgenoemde mocht afronden. De Uruguayaan maakte er een paar minuten later zelf ook nog eentje, waardoor de achttiende bekerwinst van Ajax nog wat meer cachet kreeg.

Voor Feyenoord betekent de nederlaag een afsluiting van een hoe dan ook geslaagd seizoen. De club krabbelde na het dramatische vorige seizoen op het uit dal en behaalde met de vierde plaats in de Eredivisie het maximale resultaat.

Bekerwinst zou het jaar van de wederopstanding nog meer glans hebben gegeven, maar al om vier over half zeven bleek dat dat er niet meer in zat.