donderdag, 14. oktober 2010 - 22:09

Albert Rademaker winnaar Grote Culturele Prijs van Drenthe 2010

Grafisch vormgever Albert Rademaker is unaniem gekozen als winnaar van de Grote Culturele Prijs van Drenthe 2010. Cultuurgedeputeerde Rein Munniksma verraste Rademaker hiermee op 14 oktober. De provincie Drenthe reikt deze eervolle prijs al sinds 1955 uit aan personen of instellingen die zich op cultureel gebied voor Drenthe op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt.

Munniksma benadrukte in zijn felicitatie dat zijn vele werk na 40 jaar ervaring niet meer weg te denken is uit het Drentse culturele veld. “Werken als Signalen uit een purperland en Anno Anloo zijn voor ons beide bijzondere werken, waarin Rademaker weer goed gebruik maakte van zijn welbekende verborgen boodschappen”.

Albert Rademaker is als vormgever beeldbepalend geweest voor een groot aantal brochures, tijdschriften en boeken, die betrekking hebben op Drenthe. Zijn werk wordt als zeer creatief en van hoge kwaliteit betiteld. Met name de prehistorie en het landschap van Drenthe zijn kenmerkend voor zijn werken. Rademaker noemde zelf de wisselwerking tussen fotograaf, vormgever en tekstschrijver van wezenlijk belang in zijn carrière. “Zijn betrokkenheid, enthousiasme en tomeloze energie zijn opvallend in de vaak langdurige samenwerking met zijn opdrachtgevers”, aldus Bert Naarding, voorzitter van de Provinciale Adviescommissie Culturele Prijs van Drenthe.

Begin dit jaar kon het Drentse publiek opgeven wie volgens hen in aanmerking komt voor de prijs. De onafhankelijke adviescommissie heeft vervolgens gekeken naar de kwaliteit van het werk, hoe inspirerend dit werk is en wat de culturele en sociale betekenis ervan is voor de provincie Drenthe. Werk uit iedere kunstdiscipline kwam in aanmerking, zoals muziek, literatuur, dans, beeldende kunst en architectuur.
Provincie:
Tag(s):