zondag, 28. maart 2010 - 10:07

Alle klokken naar de zomertijd

Uithoorn

In de nacht van zaterdag op zondag 28 maart 2010 is om 02.00 uur de zomertijd ingegaan en hebben alle klokken een tijdsprong van een uur vooruit gemaakt naar 03.00 uur.

Automatisch of met de hand
Veel klokken zoals die van de computer en de mobiele telefoon zijn al automatisch verzet maar de meeste klokken waaronder die van onder andere de woonkamer, de thermostaat van de centrale verwarming, de video- en dvd-speler, de magnetron en de auto zullen met de hand weer een uurtje vooruit moeten worden gezet.

Door de zomertijd blijft het 's avonds langer licht en kan men zodoende bezuinigen op elektrische verlichting. De Internationale benaming is ‘Daylight Saving Time of kortweg DST’. De zomertijd wordt gehanteerd in zo’n 70 landen.

Klok voor- of achteruit?
Om te onthouden of de klok voor- of achteruit gezet moet worden is er een ezelsbruggetje: Klok VOORuit in het VOORjaar. Die dag heeft dus maar 23 uur.

Bij de overgang naar de wintertijd is dat: Je ‘wint er tijd’ mee! De klok gaat dan weer een uur terug dus die dag duurt 25 uur.

Aanpassen dagritme
Een veelgehoord bezwaar tegen de zomertijd/wintertijd is dat het elke keer een hele aanpassing vergt van het dagritme van mensen, vooral kinderen hebben hier last van. Sommige kinderen raken door de aanpassing zo van slag dat ze in de week na de aanpassing zelfs oververmoeid raken.

De zomertijd werd voor het eerst ingevoerd in Nederland van 1916 tot 1945. In 1977, vanwege de oliecrisis, vond de herintroductie plaats. De zomertijd eindigt op 31 oktober 2010 om 03.00 uur. De zomertijd wordt jaarlijks ingesteld in alle lidstaten van de Europese Unie.
Provincie:
Tag(s):