maandag, 23. augustus 2010 - 9:00

Ambtenaren vrezen gewetensnood door gedoogsteun PVV

Uit een enquête van DePers en EenVandaag gehouden onder 500 ambtenaren blijkt dat 11 procent van de ambtenaren denkt in gewetensnood te komen als het daadwerkelijk tot een minderheidscoalitie met gedoogsteun van de PVV komt. Dit schrijft het AD maandag.

Verder laat de enquête ook zien dat minder dan een procent van de ambtenaren serieus naar ander werk gaat zoeken als het zover komt.
6% overweegt dan een overstap.

42 procent van alle ambtenaren noemt het een 'slechte zaak' als het tot gedoogsteun van de PVV komt. Ze verwachten met zichzelf in conflict te komen als het gaat om zaken als vrijheid van godsdienst, immigratie en integratie. "Als ze ons maar geen zaken willen laten uitvoeren die in strijd zijn met onze grondwet", zegt er een.

Vooral ambtenaren van het ministerie van Justitie vrezen afbraak van de rechtsstaat. Zo vreest een medewerker van een justitiële jeugdinrichting dat jongeren alleen nog maar worden opgesloten zonder dat naar de problematiek wordt gekeken. Al met al zou bij veel ambtenaren toch het besef leven dat ze zich bij het beleid van de democratisch gekozen partijen neer moeten leggen.

Eerder hield het blad voor bestuurders en ambtenaren Binnenlands Bestuur een soortgelijke enquête. Dat was nog voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toen stelde een op de drie ambtenaren nog dat hij een overstap overweegt als hij onder een PVV-bestuurder moet werken. Toen de PVV een verkiezingsoverwinning haalde in Almere en Den Haag, peilde het blad de stemming nog eens en bleken de ambtenaren allerminst van plan op te stappen. Een soortgelijk onderzoek leidde vorig jaar tot ophef. Uit een ledenpeiling van het ambtenarenblad Republic bleek toen dat ruim de helft niet wil werken onder een bewindspersoon van PVV-huize als die partij in de regering komt.

PVV-leider Geert Wilders stelde daarop Kamervragen. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) gaf toen te kennen dat een ambtenaar ontslag moet nemen als hij zich niet in het beleid kan vinden.
Provincie:
Tag(s):