woensdag, 6. oktober 2010 - 20:21

Amerikaanse brulkikker duikt op in Noord-Limburg

Baarlo

Enkele volwassen Amerikaanse brulkikkers en een paar kikkervisjes zijn in 2 vijvers in de omgeving van Baarlo in Noord-Limburg in september aangetroffen. Dit heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) woensdag laten weten.

Waarschijnlijk zijn het de nakomelingen van brulkikkers die nog tot begin jaren 90 verkocht werden als vijverdieren.

Zeer schadelijk
De Amerikaanse brulkikker komt van nature niet in Nederland voor, kan zich snel voortplanten en is zeer schadelijk voor onze inheemse amfibieën. Hij eet ze op en concurreert ze weg.

Daarnaast is hij vaak drager van de schimmelziekte Chytridiomycos. Deze schimmelziekte treft alleen amfibieën; voor mensen en dieren is ze ongevaarlijk. Mensen kunnen wel last van deze brulkikker hebben; hij kan in de zomermaanden namelijk voor enorme geluidsoverlast zorgen.

Onderzoek
De komende weken onderzoekt RAVON, vrijwilligersorganisatie voor onderzoek naar reptielen, amfibieën en vissen, alle tuinvijvers, poelen en beken in de omgeving van Baarlo.

Dit om te weten waar de Amerikaanse brulkikker zich nog eventueel meer bevindt. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek wordt bepaald wat de vervolgstappen zijn.
Provincie:
Tag(s):