zaterdag, 4. september 2010 - 13:36

Amsterdam enkele tonnen kwijt aan wachtgeld

Amsterdam

Maandelijks zijn de zeven stadsdelen binnen de gemeente Amsterdam bijna 3 ton kwijt aan wachtgeld.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Parool, dat de krant zaterdag publiceerde. De krant ontving de gegevens van de stadsdelen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Het gaat om 53 oud-bestuurders, die geheel of of gedeeltelijk gebruik maken van de regeling voor voormalige politici die zonder werk zitten.

Een van de oorzaken dat zoveel politici wachtgeld krijgen, is de fusie van de Amsterdamse stadsdelen eerder dit jaar. Voorheen had de hoofdstad veertien ‘deelgemeenten', nu nog maar zeven. Daardoor nam het aantal bestuurders af van 49 naar 35.

Stadsdeel West is 90.000 euro per maand kwijt aan wachtgeld voor 17 oud-bestuurders en is daarmee koploper. Het minst betalen de stadsdelen Noord en Zuidoost. Ze zijn maandelijks 13 duizend euro kwijt aan ieder twee bestuurders.

Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD) is geschrokken van de cijfers. Hij wil dat er verplichte loopbaanbegeleiding komt. En volgens hem zouden sommigen van de oud- bestuurders aan de slag kunnen gaan binnen de gemeente voor tijdelijke opdrachten. Die zouden dan moeten dienen als opstap naar regulier werk. ''Dat is wel het minste dat we van ze kunnen vragen'', aldus Van der Burg in het Parool.
Provincie:
Tag(s):