zaterdag, 7. augustus 2010 - 10:35

Amsterdam kleurt weer roze voor de Canal Parade

Amsterdam

De Gay Pride Amsterdam, het evenement dat van 1 augustus tot en met
8 augustus duurt, beleefde zaterdag zijn hoogtepunt met de kleurrijke botenparade, de Canal Parade, door de grachten van Amsterdam.

Het doel van de botenparade is te laten zien hoe breed en divers de homogemeenschap is in Nederland. Naast boten waar feest op wordt gevierd, varen er ook veel boten mee met een boodschap.

QR-code op de gemeenteboot

Aan de boot van de gemeente worden twee doeken gehangen met daarop een zogenoemde QR-code. Dit is een soort streepjescode die ‘gelezen’ kan worden door moderne mobiele telefoons. Deze ‘smartphones’ herkennen de code en tonen daarom een filmpje met de welkomstboodschap van burgemeester Van der Laan. De gemeente Amsterdam test op deze wijze het gebruik van QR-codes voor toekomstig gebruik.

Welkom voor 2100 homo's

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es heette zaterdag 2100 homo’s welkom in Amsterdam. De homo’s vieren vakantie op een cruiseschip dat speciaal voor de Gay Pride naar Amsterdam is gekomen. De wethouder verwelkomde de vakantievierende homo’s samen met Amsterdam Gay Pride-organisator Frank van Dalen en PTA-directeur René Kouwenberg.
De wethouders Van Es en Gehrels en burgemeester Van der Laan voeren vandaag mee tijdens de Canal Parade.

Route van de Canal Parade (botenparade)

De boten verzamelden op het IJ bij de kades voor de riviercruiseschepen, tussen de achterzijde van het C.S. en het Westerdok. Rond half
twee vertrokken de ongeveer tachtig bont versierde boten met veelal schaarsgeklede homo's, lesbo's, biseksuelen, transseksuelen, transgenderisten, travestieten en homoactivisten.

De Europaboot opende de Canal Parade. Op het vaartuig bracht een klassiek orkest het Europees volkslied ten gehore en werd van leer getrokken tegen Europese landen waar homoseksualiteit taboe is. Enkele boten voeren voor het eerst mee, met onder anderen joden, slimmeriken, homo's met een verstandelijke beperking en travestieten en transseksuelen. Ook de NS hadden dit jaar een eigen boot.

Er stonden duizenden mensen langs de route die het spektakel wilden bekijken. Aan hen werden ook duizenden ballonnen uitgedeeld, een actie van de stichting Tolerance United. Hiermee wil de stichting pleiten voor tolerantie ten opzichte van homoseksuelen.

Willeke Alberti sluit Gay Pride voor tiende keer af

Willeke Alberti sluit de Amsterdam Gay Pride zondag af tijdens het Slotfeest op het Stoperaplein. Het is de tiende keer dat de zangeres het evenement afsluit. Naast Alberti treden ook Bonnie St. Claire, Jody Bernal en Big Black & Beautiful op. Ook is er een surprise act uit Tel Aviv. Het Slotfeest begint om 14.00 uur en duurt tot 23.00 uur.
Provincie:
Tag(s):