maandag, 8. november 2010 - 15:37

Amsterdams kraakpand mag voorlopig niet ontruimd worden

Amsterdam

Het gerechtshof Amsterdam heeft maandag beslist dat het HES-gebouw aan de Passeerdersgracht te Amsterdam niet ontruimd mag worden gedurende de periode dat het hoger beroep van de krakers loopt. Dit heeft het gerechtshof maandag bekendgemaakt.

De krakers van het HES-gebouw aan de Passeerdersgracht te Amsterdam verzetten zich tegen de aangekondigde ontruiming van het door hen bewoonde pand. De aankondiging tot ontruiming houdt verband met de per 1 oktober 2010 in werking getreden antikraakwetgeving.

De vordering van de krakers om de ontruiming te verbieden, is door de voorzieningenrechter van de Amsterdamse rechtbank op 22 oktober 2010 afgewezen.

Hoger beroep
De krakers zijn tegen die beslissing in hoger beroep gegaan. Door de gemeente is aangekondigd dat het HES-pand op 9 november 2010, dezelfde dag als andere kraakpanden in Amsterdam, zal worden ontruimd.

De krakers vragen het gerechtshof daarom dat in ieder geval gedurende de periode dat het hoger beroep loopt, niet mag worden ontruimd. Het hof heeft, na een belangenafweging, die vordering als voorlopige voorziening toegewezen.

’Of de krakers ook op langere termijn in het pand mogen blijven zal later, in een zogeheten spoedappelprocedure, worden beslist’, aldus het gerechtshof.

Wel ontruimingen

Door de rechtelijke uitspraak gaan ontruimingen van acht panden in Den Haag, Amsterdam en Leeuwarden niet door. Een deel van die panden zou morgen al worden ontruimd.
Drie ontruimingen die Amsterdam voor morgen gepland heeft, gaan gewoon door, zo laat de gemeente weten. Ook vandaag werden twee panden ontruimd.
Provincie:
Tag(s):