zondag, 1. augustus 2010 - 9:00

Amsterdamse grachten op werelderfgoedlijst

Amsterdam

De zeventiende-eeuwse Amsterdamse grachtengordel is benoemd tot Werelderfgoed. Het UNESCO-Werelderfgoedcomité heeft ingestemd met de voordracht van dit unieke stuk stedenbouw tijdens de 34ste vergadering van het comité in Brasília. De grachtengordel is daarmee het negende Werelderfgoed in Nederland.

De internationale erkenning van de grachtengordel door UNESCO is een bekroning van de bijzondere waarde van het gebied en een belangrijke ondersteuning voor het monumentenbeleid in de Amsterdamse binnenstad.

De Amsterdamse grachtengordel is uniek in de wereld als stedenbouwkundig en architectonisch kunstwerk en als de fysieke uitdrukking van de grote economische, politieke en culturele bloei van Amsterdam in de Gouden Eeuw. De stad was destijds het warenhuis van de wereld en het brandpunt van wetenschappelijke en wijsgerige ontwikkelingen. Het heldere, ijzersterke stedenbouwkundige concept van de grachtengordel biedt tot op de dag van vandaag ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.

Zowel landelijk als internationaal is de Werelderfgoedstatus van grote waarde. Vanuit heel de wereld komen toeristen naar Nederland om de schilderachtige sfeer van de Amsterdamse grachtengordel te proeven. Voor veel buitenlanders is de grachtengordel net zo typisch voor ons land als de molens of de tulpenvelden.

Op de Werelderfgoedlijst staan op dit moment 890 monumenten en natuurgebieden, locaties en objecten, die volgens de VN-organisatie uniek zijn en behouden moeten blijven voor de toekomst. Dit jaar werden 42 nominaties behandeld.
Provincie:
Tag(s):