maandag, 27. december 2010 - 15:47

ANWB:Bijna 10% meer files in 2010

Den Haag

De filezwaarte in Nederland is het afgelopen jaar met 9 procent toegenomen. Dit meldt de ANWB maandagmiddag.

Randstad
Volgens de ANWB hebben vooral automobilisten in de regio Amsterdam en het midden van het land dat kunnen merken. Op de snelwegen rond Eindhoven nam de filezwaarte als enige regio af ten opzichte van 2009.

Sneeuwhinder
2010 begon en eindigde met sneeuw. Dat heeft ook bijgedragen aan de toegenomen filezwaarte. Maar liefst drie spitsen zijn, door winters weer, in de top 10 van drukste spitsen aller tijden beland. Weersomstandigheden hebben grote invloed op de filezwaarte. De 9 procent stijging is vooral toe te schrijven aan de tweede helft van het jaar, met veel regen en sneeuw.

In de lijst met grootste knelpunten stijgen vooral de A4 Amsterdam-Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade en de A20 bij Rotterdam tussen de knooppunten Terbregseplein en Kleinpolderplein.

De A12 van Utrecht naar Den Haag dankt zijn hogere notering aan de grootschalige wegwerkzaamheden afgelopen zomer. Tussen Woerden en Gouda is een spitsstrook aangelegd. Door de aanleg van extra rijbanen bij Eindhoven is de filezwaarte daar sterk afgenomen.

Opvallend is de toegenomen drukte tijdens de zomermaanden. Zo stonden er in de regenachtige maand augustus veel meer files dan vorig jaar. Het lijkt er verder op dat door de economische dip meer Nederlanders dicht bij huis bleven dan andere zomers. Ook zorgden werkzaamheden aan veel wegen voor extra files.
Provincie:
Tag(s):