donderdag, 25. november 2010 - 15:30

Apache-detachement keert terug in Nederland

Eindhoven

Personeel van het Apache-detachement dat met deze gevechtshelikopters in Afghanistan opereerde, keert morgen terug in Nederland. Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht brengt de 47 militairen, die onder leiding staan van detachementscommandant luitenant-kolonel Giliam Bresser, naar de vliegbasis Eindhoven. Ze worden daar opgevangen door onder andere de Commandant van het Defensie Helikopter Commando, Commodore Theo ten Haaf.

Hiermee eindigt na 6 jaar de Nederlandse Apache-ondersteuning aan de International Security Assistance Force (ISAF). De toestellen zijn in die periode onder meer ingezet voor verkenning, beveiliging van grond- en luchttransport en als gevechtsondersteuning voor grondtroepen. Drie helikopters keerden deze week al terug uit het missiegebied. De overige twee zullen de komende week terug keren naar de vliegbasis Gilze-Rijen.

Vanaf 2004 zijn de gevechtshelikopters bijna onafgebroken ingezet in het gebied. In eerste instantie waren er 6 gestationeerd in Kabul. Daarvan verhuisden er 5 via Kandahar Airfield, vanwaar ze een paar maanden opereerden, naar Tarin Kowt.

Een deel van de Air Task Force (ATF) blijft in Afghanistan operationeel. Zo worden vier F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht vanaf Kandahar Airfield ingezet om luchtsteun te leveren aan de grondtroepen van de coalitietroepen van ISAF in heel Afghanistan. De jachtvliegtuigen vliegen al vanaf 2003 voor de ISAF missie in Afghanistan. Eerst vanaf Manas in Kyrgizie, daarna vanaf Kabul International Airport (KAIA) en sinds november 2006 vanaf Kandahar Airfield.
Provincie:
Tag(s):