vrijdag, 18. juni 2010 - 15:45 Update: 08-07-2014 1:04

Artsen vergeten nog vaak maagbeschermer tegen bijwerking pijnstillers

Rotterdam

Ruim de helft van de patiënten die een groot risico lopen om maagklachten te krijgen bij het gebruik van pijnstillers, ontvangt daarvoor niet de juiste behandeling. Dit meldt het Erasmus MC vrijdag.

Deze patiënten moeten naast de pijnstiller een medicijn krijgen dat de maag beschermt. Volgens onderzoekers van het Erasmus MC gebeurt dit bij 60% van de patiënten nog niet.

Maagzweer
Patiënten die worden behandeld met bepaalde pijnstillers kunnen maagklachten krijgen door het gebruik ervan. Deze patiënten hebben een vier keer zo groot risico op het ontstaan van ernstige maagklachten. De maagklachten hebben soms ernstige gevolgen, zoals een maagzweer of een gat in de maag. Soms overlijden patiënten zelfs als gevolg van deze bijwerkingen.

Richtlijn
In 2003 is daarom bepaald dat patiënten die een groot risico lopen op het ontstaan van maagklachten, of die in het verleden al ernstige maagklachten hebben gehad, naast de pijnstiller een medicijn moeten krijgen dat de maag beschermt. Onderzoekers van de afdelingen Medische Informatica en Maag-, Darm- en Leverziekten van het Erasmus MC onderzochten in hoeverre deze richtlijn door artsen wordt nageleefd.

Beschermer
In Nederland worden pijnstillers als Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen jaarlijks gebruikt door ruim drie miljoen mensen. Ernst Kuipers, een van de onderzoekers en hoofd van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten in het Erasmus MC: “In onze studie onder ruim 50.000 gebruikers van pijnstillers, kreeg 60% van de patiënten met een hoog risico op maagklachten nog geen maagbeschermer. Zij zouden dit wel moeten krijgen. Overigens is dit wel een grote verbetering ten opzichte van de situatie vóór de richtlijn.” In 1996 ontving 93% van deze groep patiënten geen maagbeschermer.

Geen risico
Verder blijkt uit de huidige cijfers dat bij patiënten die geen risico lopen op het ontstaan van maagklachten juist vaak wel een maagbeschermer wordt voorgeschreven. Dit terwijl zij die volgens de richtlijn niet hoeven te krijgen. 12% van de patiënten zonder risico op maagklachten krijgt een maagbeschermer voorgeschreven naast een pijnstiller. In 1996 gold dit slechts voor 3% van deze groep patiënten.
Categorie:
Tag(s):