zondag, 25. juli 2010 - 17:18

Assen in het teken van Historische Beroepsvaart

Assen

Negentien historische beroepsvaartschepen meren vrijdag 30 juli aan voor het Historische Beroepsvaart weekend op en rond de Vaart in Assen. Skûtsjes, sleepboten, tjalken en IJsselaken: allen vertellen ze de rijke historie van de beroepsvaart. Ook ‘aan wal’ is zaterdag een prachtig programma met een shanty- en scheepkoren, een vispromotiemarkt, oude ambachten en een maritieme markt.

Het tweede weekend van het Assen Vaar(t)jaar gaat op vrijdagavond van start met het binnenvaren van de Aebelina. Dit bijzondere skûtsje is een replica van de ‘echte Aebelina’ die vroeger dienst deed in de beurtvaart. Het programma begint om 19.15 uur met scheepskoor ‘Bij Nacht en Ontij’ uit Assen. Rond 19.30 uur komt de Aebelina het centrum van Assen binnenvaren.

Om 10 uur zaterdagmorgen begint het programma aan de Vaart. Negentien historische beroepsvaartschepen zijn hier te bewonderen. Bijzonder is de IJsselaak ‘Door Gunst Verkregen’ die zand lost vanaf het schip in een vrachtwagen op de wal. Daarnaast is het voor de bezoekers mogelijk om mee te varen op de Alco II, een sleepboot met praam.

Ook aan ‘de wal’ is er van alles te doen. Zo is er een vispromotiemarkt waar het Nederlands Visbureau, Zuiderzeezilver, Slow Food Noord Nederland en het Visserijmuseum uit Zoutkamp aan meewerken. Koks bereiden vis en er is van alles te proeven.

Een maritieme markt en oude ambachten maken eveneens deel uit van het programma op de zaterdag. Om 11.30 uur beginnen de optredens van vijf verschillende scheepskoren. Op het programma staan ‘Zeemansvrouwen’ Zuidbroek, ‘De Flaggelanten’ Giethoorn, ‘Storm & Averij’ Steenwijk, ‘De Scheepsjoagers’ Muntendam en ‘Bij Nacht en Ontij’ uit Assen. Om 16.30 uur wordt de dag afgesloten met een gezamenlijk lied. Om 17.00 uur is het programma afgelopen.
Provincie:
Tag(s):