dinsdag, 31. augustus 2010 - 22:12

Assen kiest nieuwe stadsdichter

Assen

Assen kiest woensdag 1 september voor de derde maal een stadsdichter. Dat gebeurt in een avondvullend programma in het Theatercafé van het ICO aan de Zuidhaege 2. Vijf kandidaten presenteren zich op deze avond aan een deskundige jury. Deze kandidaten zijn onlangs genomineerd uit tien aanmeldingen. Belangstellenden zijn van harte welkom om de verkiezing op 1 september bij te wonen.

De presentatie van de kandidaat-dichters bestaat uit het voordragen van maximaal vier gedichten uit eigen werk. Het idee hierachter is dat de dichters naast literaire kwaliteiten ook in staat moeten zijn om de dichtkunst dichter bij de mensen te brengen. Tussendoor is er muziek van de oud-stadsdichter en muzikant Erik Harteveld en zijn band. Na de presentaties trekt de jury zich terug om de uiteindelijke kandidaat te kiezen. Wethouder Maurice Hoogeveen maakt vervolgens de winnaar bekend.

Het stadsdichterschap van Assen werd eerder vervuld door Erik Harteveld (2007) en Egbert Hovenkamp (2008/2009). De nieuwe stadsdichter wordt aangesteld voor de periode van één jaar en ontvangt daarvoor een vergoeding van € 2000,--. De Assense stadsdichter zal zich komende tijd regelmatig laten zien tijdens bijeenkomsten en evenementen in de stad. Zijn of haar eerste optreden is op de Culturele Uitdag op 11 september in het centrum van Assen.

De genomineerden zijn: John van Beek, Jessica Bonema, Mischa van Huijstee, Lilian Hoogendoorn en Geert Loman. De jury bestaat uit mevr. Anja Janssen, docent Nederlands aan het Dr. Nassaucollege, dhr. Erik Harteveld, dichter, muzikant en oud—stadsdichter van Assen en dhr. Henk Nijkeuter, Neerlandicus en Hoofd Collecties/Gemeentearchivaris Drents Archief.
Provincie:
Tag(s):