dinsdag, 23. november 2010 - 14:30 Update: 08-07-2014 0:29

Audi presenteert Audi RS3

Audi introduceert de ultrasportieve Audi RS3 Sportback. De vijfdeurs hatchback beschikt over een 2,5-liter vijfcilinder turbomotor met directe brandstofinspuiting die goed is voor een vermogen van 250 kW (340 pk). De aandrijfkracht wordt via de zeventraps S tronic-transmisie op efficiënte wijze op de vier aangedreven wielen overgebracht.

De topsnelheid van de Audi RS3 Sportback is begrensd op 250 km/h en de sprint van 0-100 km/h duurt slechts 4,6 seconden. Daarbij blijft het verbruik steken op een gemiddelde van 9,1 l/100 km. De Audi RS3 Sportback wordt in april 2011 op de markt verwacht. Hij is vanaf januari te bestellen voor prijzen vanaf € 68.900.

De Audi RS3 Sportback heeft een direct ingespoten vijfcilinder turbomotor die ook wordt geleverd in de Audi TT RS. Deze compacte en lichte (183 kg) krachtbron heeft een cilinderinhoud van 2.480 cc en levert een vermogen van 250 kW (340 pk) – het specifieke vermogen bedraagt 110,8 kW (137,1 pk) per liter. Het maximale koppel van 450 Nm is al beschikbaar bij 1.600 tpm en blijft tot 5.300 tmp voorhanden. De prestaties zijn van absolute topklasse. De Audi RS3 Sportback weegt 1.575 kg, sprint in 4,6 s van 0-100 km/h en is goed voor een topsnelheid van 250 km/h (elektronisch begrensd). Desondanks bedraagt het gemiddelde brandstofverbruik slechts 9,1 l/100 km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 212 g/km.
Een andere attractie van de vijfcilinder motor is zijn fraaie ‘sound’. De kenmerkende vijfcilinderroffel kan door een speciale ‘soundklep’ in het uitlaatsysteem nog sterker worden aangezet. De vijfcilinder motor is onlangs nog uitgeroepen tot International Engine of the Year.

S tronic en quattro
De nieuwe Audi RS3 Sportback is standaard uitgevoerd met de efficiënte zeventraps S tronic transmissie met dubbele koppeling. Deze versnellingsbak schakelt razendsnel en zonder de aandrijfkracht te onderbreken. De zevende versnelling heeft een extra lange overbrenging en draagt zo bij aan de gunstige cijfers voor het brandstofverbruik. De bestuurder kan kiezen uit een volautomatische modus of de handschakelmogelijkheid – de gewenste versnelling is door middel van paddles aan het stuur te selecteren. De standaard ‘launch control’ maakt een zeer snelle start mogelijk. Uiteraard beschikt de Audi RS3 Sportback over quattro permanente vierwielaandrijving. Dit geavanceerde aandrijfsysteem met elektronisch gestuurde lamellenkoppeling zorgt ervoor dat de aandrijfkracht tussen de voor- en achteras variabel is. Daardoor zijn optimale tractie, dynamiek en stabiliteit altijd gewaarborgd.

Dynamiek en veiligheid in balans
De Audi RS3 Sportback heeft een zeer stijf koetswerk. Dit vormt de basis voor een zeer precies en dynamisch weggedrag. Achter beschikt de Audi RS3 Sportback over een multilink wielophanging; de spoorbreedte bedraagt 1.528 mm. Vóór heeft de auto een McPherson-ophanging en een spoorbreedte van 1.564 mm. De besturing is elektromechanisch en zeer energiezuinig - de directe stuuroverbrenging draagt bij aan de hoge mate van rijplezier die de Audi RS3 Sportback biedt. Hij wordt geleverd met een verlaagd sportonderstel in combinatie met 19-inch lichtmetalen velgen (bandenmaat vóór: 235/35 R 19, achter: 225/35 R 19). Het remsysteem kenmerkt zich door kracht en uithoudingsvermogen. Verantwoordelijk daarvoor zijn remschijven met een diameter van 370 mm (vóór) en 310 mm (achter). De voorste remschijven zijn radiaal doorboord. De remklauwen zijn zwart gelakt en dragen het RS-logo.

Sportieve ‘road presence’
De Audi RS3 toont zijn sportieve karakter al op het eerste gezicht. Het frontaanzicht valt op door de grote voorspoiler in combinatie met ruim bemeten luchtinlaten en de Xenon plus-verlichting. De voorste wielkasten zijn gemaakt van met koolstof versterkte kunststof. Ze zijn verbreed om ruimte te bieden aan de 19-inch wiel/band-combinatie. Andere typische Audi RS3 Sportback-kenmerken zijn de sideskirts, de grote dakspoiler, de diffuser achter met dubbele ovalen uitlaatpijpen en de buitenspiegels in matte aluminiumoptiek.
Ook het interieur kenmerkt zich door een zeer dynamische ambiance. Standaard zijn met fijnnappa leer beklede sportstoelen (elektrisch vertelbaar en verwarmd). De zilverkleurige stiknaden vormen en fraai contrast met het overwegend in zwart uitgevoerde interieur. Het multifunctionele driespaaks sportstuur is aan de onderzijde afgevlakt en voor de afwerking van het interieur is keuze uit pianolak-optiek of het nieuwe ‘Aluminium Race’. De Audi RS3 Sportback beschikt standaard over een bestuurdersinformatiesysteem dat onder meer de turbolaaddruk en de olietemperatuur kan weergeven. Ook een timer voor rondetijden maakt deel uit van dit specifieke informatiesysteem.

De sportieve standaard, ook in Pro Line-uitvoering
De Audi RS3 Sportback valt ook op door de zeer complete standaarduitrusting. Zo wordt hij geleverd met de zogenaamde ‘sportknop’ die voor een extra sportieve gaspedaalrespons zorgt. Ook standaard zijn de parkeerhulp achter, een volautomatische airconditioning, Xenon plus-koplampen met LED-dagrijverlichting en een geluidsinstallatie.
Tegen de bijtellingvriendelijke meerprijs van € 3.900 is de nieuwe Audi RS3 Sportback ook leverbaar in Pro Line-uitvoering. De standaarduitrusting wordt dan uitgebreid met Adaptive light, Bose Soundsystem, Audi Radio/DVD-navigatie, Audi Music interface en telefoonvoorbereiding.
De Audi RS 3 Sportback wordt in april 2011 op de markt verwacht. Vanaf januari aanstaande is hij te bestellen. De basisprijs bedraagt € 68.900, inclusief BTW en BPM.
Categorie:
Tag(s):