vrijdag, 23. april 2010 - 20:40

Bedienen van sluizen en bruggen op afstand veilig

Zeeland

Rijkswaterstaat Zeeland heeft groen licht voor voortgang project bedienen op afstand.

Het bedienen van sluizen en bruggen op afstand is veilig. De Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat behandelde gisteren het evaluatierapport van de eerste fase van het project voor bedienen op afstand van Rijkswaterstaat Zeeland. Na de behandeling trok demissionair minister Camiel Eurlings de conclusie dat ook de grote sluizen in Zeeland en Limburg op afstand bediend kunnen gaan worden.

Rijkswaterstaat Zeeland zet nu het concept van bedienen op afstand door naar de grote sluizen en bruggen in Zeeland. Voor 2012 worden volgens planning ook de Kreekraksluizen bij Rilland-Bath, de Krammersluizen bij Bruinisse, de sluizen van Hansweert en de Vlakebruggen en Postbrug over het Kanaal door Zuid-Beveland op afstand bediend vanuit de Nautische Centrale Neeltje Jans. De sluizen in Terneuzen en de bruggen bij Sluiskil en Sas van Gent worden in 2012 bediend vanuit de te verbouwen Nautische Centrale Terneuzen.

Sinds maart 2009 worden de Zandkreeksluis, Roompotsluis, Grevelingensluis en Bergsediepsluis bediend vanuit het Topshuis op het voormalige werkeiland Neeltje Jans. De sluizen worden sindsdien 24 uur, zeven dagen in de week bediend. De overgangsperiode kende technische storingen, te wijten aan kinderziektes van de nieuw toegepast technieken.
De evaluatie wijst uit dat het op afstand bedienen van sluizen veilig is. Zeven van de tien watersporters en beroepsvaarders zijn tevreden over de afstandsbediening van de vier sluizen.
Provincie:
Tag(s):