zondag, 19. september 2010 - 14:07 Update: 08-07-2014 0:28

Bedwant bijt zich steeds meer vast in Nederlands bed

Amsterdam

Kwam er in 2007 nog slechts een enkel telefoontje over binnen bij de bestrijdigsdiensten, sinds enige tijd staat de telefoon niet meer stil. De bedwants, een bloeddorstig beestje van 5 tot 8 millimeter, verspreidt zich steeds meer in de Nederlandse slaapkamers.

En daar blijft het niet bij, het hele huis schuimen ze af via gaten en kieren in de wand. Het diertje is overdag rustig maar s'nachts wordt het actief en voedt het zich met het bloed van zijn gastheer of -vrouw. Een beet van een bedwants laat een rode bult of een allergische reactie achter en zorgt voor een flinke jeuk.

Aangenomen werd dat bedwantsen in de westerse wereld, onder andere als gevolg van het gebruik van DDT, uitgeroeid waren. De laatste jaren lijkt het insect echter bezig aan een comeback. Vooral inwoners van New York hebben te kampen met het insect dat in hun bedden woont en zich voedt met hun bloed. In Europa was de soort zeldzaam, maar de aantallen stijgen. In 2007 werd duidelijk dat ook in hotels in Amsterdam en Brussel de bedwants weer met enige regelmaat voorkomt.

De bestrijding is lastig, niet alleen de slaapkamer maar het hele huis moet eraan geloven. Een goudmijntje dus voor bestrijdingsdiensten. De enige mogelijkheid om van de bedwants af te komen is de kamertemperatuur te verhogen naar 56 graden, na enkele weken is een controle wel nodig.
Categorie:
Tag(s):