woensdag, 1. september 2010 - 18:39

Beide terreurverdachten Schiphol vrijgelaten

Schiphol

De twee Jemenitische mannen die sinds maandag vastzaten op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf zijn woensdagavond in vrijheid gesteld. Dit heeft het Openbaar Ministerie woensdagavond bekendgemaakt.

Beide mannen waren aangehouden nadat de Amerikaanse autoriteiten Nederland hadden geïnformeerd over het feit dat in de bagage van één van hen verdachte goederen waren aangetroffen. Deze bagage is door de Amerikaanse autoriteiten onderschept en in de VS achtergebleven.

Bij een voorlopige test was in Amerika bovendien de mogelijke aanwezigheid van een spoor van explosieven op een bagagestuk waargenomen. De beide mannen waren toen echter al onderweg naar Schiphol, op doorreis naar hun bestemming Sanaa in Jemen.

De aan de Nederlandse autoriteiten verstrekte informatie was dermate serieus dat besloten werd om geen enkel risico te nemen. Hierop zijn de mannen ondervraagd en vervolgens aangehouden. Tevens is hun handbagage in beslag genomen.

Vervolgens is er intensief onderzoek gedaan in de VS en in Nederland, waarbij steeds nauw overleg heeft plaatsgevonden tussen politie en justitie in beide landen. Tijdens dit onderzoek is de bagage in de VS nader onderzocht, zijn diverse adressen doorzocht en zijn mensen gehoord.

Daarnaast is in Nederland onderzoek gedaan naar de handbagage, zijn sporen in het vliegtuig veiliggesteld en zijn de verdachten uitgebreid gehoord.

Uit zowel het onderzoek in de VS als het onderzoek Nederland is vervolgens gebleken dat er geen aanwijzingen meer zijn voor de mogelijke betrokkenheid van de mannen bij enig strafbaar feit.

Bij nauwkeuriger tests die in de VS zijn uitgevoerd, is geen aanwezigheid van een explosieve stof vastgesteld. Ook zijn de in de bagage aangetroffen goederen na nader onderzoek niet meer als verdacht aan te merken.

'Nu er geen aanwijzingen zijn gevonden die de oorspronkelijk verdenking ondersteunen, is er geen reden om de mannen langer vast te houden en worden zij niet langer beschouwd als verdachten', aldus het OM.
Provincie:
Tag(s):