vrijdag, 30. juli 2010 - 10:44

Bestrijding exotische muggen in Brabant van start

Regio

Donderdagavond is het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) in samenwerking met het Centrum Dierplaagbestrijding gestart met de bestrijding van drie exotische muggensoorten op drie plekken in Brabant.

Dit gebeurt uit voorzorg, om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland. Dat heeft minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten op advies van het RIVM. Het gaat om de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse bandenmug en de Gele koortsmug. Tijdens reguliere controles door het CMV zijn de muggen en larven aangetroffen bij importeurs van gebruikte banden.

In Nederland zijn nog geen exotische muggen aangetroffen die drager zijn van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Uit het buitenland is wel bekend dat deze muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren. Om te voorkomen dat de muggenexoten zich op deze locaties verder vermenigvuldigen en verspreiden is gekozen voor actieve bestrijding.

De muggen worden bestreden met bestrijdingsmiddelen voor larven en volwassen muggen. De bestrijding duurt enkele weken. Direct betrokkenen en omwonenden worden over de bestrijding geïnformeerd.
Provincie:
Tag(s):