woensdag, 10. maart 2010 - 20:56

Beverjong gezien in IJsseldal

Olst

Langs de IJssel nabij het Overijsselse Olst is door een vrijwilliger van Staatsbosbeheer een beverjong gesignaleerd. Het dier is waarschijnlijk in juni 2009 geboren in het IJsseldal. Dit is de plek waar ruim 180 jaar geleden de laatste wilde bever van Nederland werd gedood.

Een beverjong in het IJsseldal is bijzonder en betekent dat het goed gaat met de beverpopulatie. Het is voor het eerst dat een beverjong in het IJsseldal wordt gespot.

De jonge bever werd 's nachts gezien met een infraroodcamera. Bevers laten zich overdag niet altijd even makkelijk zien. De dieren laten wel duidelijke sporen na in hun omgeving. Staatsbosbeheer organiseert in een aantal gebieden, zoals het IJsseldal en de Bieschbos, excursies waarbij aandacht is voor dit soort sporen.

Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar door biotoopvernietiging en de jacht is hij in 1826 uitgestorven. Sinds de negentiger jaren zijn op verschillende plekken in Nederland weer bevers uitgezet, onder meer in de Biesbosch, de Geldersche Poort en Flevoland. Met die kolonies gaat het over het algemeen goed. Het aantal bevers in Nederland staat nu op ruim vijfhonderd. De bevers in het IJsseldal zijn daar spontaan weer opgedoken en worden sinds 2005 regelmatig waargenomen.
Provincie:
Tag(s):