woensdag, 8. december 2010 - 17:00

Bewoners houden fakkeltocht tegen kolencentrale Essent

Eemshaven

Verschillende bewonersorganisaties van Noord-Nederland protesteren woensdagavond tegen de bouw van de vervuilende kolencentrale van Essent. ‘Tijdens een fakkeltocht betuigen de noorderlingen steun aan de actievoerders van Greenpeace, die sinds dinsdagavond de bouwplaats bezetten’, meldt Greenpeace woensdag.

Ook vanuit andere delen van Nederland zijn mensen onderweg, die zich bij de protestoptocht aansluiten. De fakkeltocht is een initiatief van lokale actiegroepen en bewoners.

De twintig actievoerders van Greenpeace hebben tussen drie hijskranen een tentje opgehangen, op ongeveer zeventig meter hoogte. Het waait op deze hoogte stevig en de wind is sinds het begin van de actie toegenomen. Afgelopen nacht was de koude het ergst met temperaturen ver onder nul.

De actievoerders zijn allen ervaren klimmers die goed op deze barre omstandigheden zijn gekleed. Via twitter en live-cameraverbindingen met de website www.stopofikzegop.nl houden ze de buitenwereld op de hoogte.

Essent bouwt hier, aan de rand van de Waddenzee, de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland. Ook energiebedrijf Nuon heeft plannen voor de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven.

Agnes de Rooij, campagneleider klimaat en energie: ‘Met deze actie willen we laten zien dat een extra kolencentrale een heel slecht idee is. Nog meer vervuiling hebben we niet nodig, zeker niet op dit prachtige stukje Nederland.’
Provincie:
Tag(s):