woensdag, 8. december 2010 - 15:27

Bijzondere pilot met vrijwillige Archeologiewacht in Barneveld

Barneveld

Het onderhoud van de grafheuvels op de Veluwe is al jaren een groot probleem. Veel grafheuvels liggen op particuliere terreinen en dreigen te vervallen.

De gemeente Barneveld pakt, samen met gemeentearcheoloog Peter Schut de grafheuvels in Barneveld aan. Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de Archeologische Monumentenwacht bekijken of het onderhoud door vrijwilligers kan worden gedaan. Zij organiseren daarom op zaterdag 18 december 2010 een veldtraining voor vrijwilligers die oude grafheuvels willen opknappen, een soort ‘Archeologiewacht’.

De heer Otter van Recreatiepark De Boshoek is gevraagd om zijn drie grafheuvels aan te mogen pakken. Dat gebeurt onder andere met vrijwilligers van de werkgroep Natuurbeheer van IVN Lunteren/Barneveld. De veldtraining start op zaterdag 18 december 2010 op Recreatiepark De Boshoek aan de Harremaatweg 34 in Voorthuizen. De aanvang is om 9.15 uur met koffie en thee. Wethouder G.J. van den Hengel van de gemeente Barneveld heet iedereen welkom en om 10.00 uur vertrekt men per auto naar de werkplek aan de Hunnenweg. Belangstellenden die zijn geïnteresseerd in archeologie en een dag de handen uit de mouwen willen steken, zijn van harte welkom. Zij moeten zich wel van tevoren aanmelden! Dat kan bij Landschapsbeheer Gelderland, T 026-3537444 of via de website www.landschapsbeheergelderland.nl. Wees er op tijd bij, want vol is vol!

Op het recreatiepark van de heer Otter liggen drie eeuwenoude grafheuvels die een opknapbeurt kunnen gebruiken. De grafheuvels zijn overwoekerd door bramen en jonge boompjes. De wortels van bomen en struiken vernielen de grafheuvels. Tijdens de veldtraining leren de deelnemers hoe zij de grafheuvels weer goed zichtbaar maken in het landschap. De veldtraining begint met een korte inleiding door Irene Velthuis van de Archeologische Monumentenwacht over de geschiedenis van de grafheuvels en waarom ze (beter) moeten worden beheerd. Grafheuvels zijn prehistorische begraafplaatsen. Eén of meer voorname personen werden in een grafheuvel bijgezet. Op de Veluwe ligt een grote concentratie grafheuvels.

Na deze inleiding gaan de deelnemers aan het werk: maaien, gaten dicht scheppen en boompjes trekken. Het is echt handwerk, dat machines niet kunnen doen. Landschapsbeheer Gelderland zorgt voor gereedschap, handschoenen, lunch en koffie. Zorg zelf voor gepaste kleding.

De gemeente Barneveld heeft tientallen grafheuvels in haar gemeente, die moeten worden onderhouden. De gemeente heeft daarom met de Archeologische Monumentenwacht een monitoringabonnement afgesloten voor 12 grafheuvels. Dat houdt in dat één keer per drie jaar de archeologische monumenten, zoals de grafheuvels, door archeologen van de Monumentenwacht worden gemonitoord op welk onderhoud er moet worden gepleegd. Vrijwilligers van de Archeologiewacht voeren vervolgens de werkzaamheden voor de grafheuvels uit. Steeds meer gemeenten sluiten een abonnement af.

De veldtraining voor de Archeologiewacht in Barneveld is een pilot. Bij succes wordt in het hele Nationaal Landschap Veluwe in elke gemeente met een monitoringabonnement een Archeologiewacht opgezet.

De pilot voor de Archeologiewacht in Barneveld wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Gelderland en Landschapsbeheer Gelderland.
Provincie:
Tag(s):