zaterdag, 18. december 2010 - 12:46

Bisdom Den Bosch versnipperde dossiers seksueel misbruik

Den Bosch

Tientallen jaren lang heeft het bisdom Den Bosch dossiers over seksueel misbruik door priesters vernietigd. Dit schrijft NRC Handelsblad op basis van verklaringen van de 84-jarige oud-bisschop Jan Bluyssen en voormalig bisschoppelijk archivaris, de 74-jarige Jan Peijnenburg.

Oud-bisschop Jan Bluyssen versnipperde die belastende informatie in de jaren zeventig. Volgens Bluyssen heeft hij de dossiers weggegooid omdat de zaken waren afgewerkt. Hij zegt er nooit bij stil te hebben gestaan dat er nog vragen zouden kunnen komen. 'Maar er zat weinig interessants bij, daarom vond ik toen ook dat het wel weg kon.', aldus Jan Bluyssen in de krant. Jan Bluyssen was bisschop van Den Bosch tussen 1966 en 1983.
In de krant staat verder dat ook een geheim archief uit de jaren negentig, samengesteld door oud-bisschop Ter Schure, weg is.

NRC Handelsblad kwam via een historicus aan de informatie over de geheime archieven. Deze historicus had een melding gedaan aan de onderzoekscommissie-Deetman, die in opdracht van de Rooms-Katholieke kerk het misbruik onderzoekt. Volgens de NRC reageerde de commissie toen niet op de melding.

De commissie-Deetman heeft gisteren alsnog gereageerd en verklaard het te “betreuren” dat Theloosen geen antwoord kreeg. “De commissie betrekt de verklaring bij haar onderzoek.”
Provincie:
Tag(s):